2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szúnyogriasztó szolgáltatás mobilokra

2003. július 15. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

Dél-Korea legnagyobb mobiltelefoncége, az SK Telecom bevezette azt a szolgáltatást, mellyel az előfizetők szúnyogriasztóvá változtathatják készülékeiket – írja a Financial Times.


A rovarokat távol tartó hangot kibocsátó program letöltése 2,55 dollárnak megfelelő vonba kerül. Dél-Koreának van a világ egyik legfejlettebb mobilinternetes piaca, ahol az előfizetők milliói rendszeresen töltenek le telefonjaikra képeket, video-klipeket, játékokat és zenei anyagokat. A szúnyogriasztó hang megjelenését az egyre erősödő piaci verseny jeleként értékelik, mivel nagyon nehéz új és speciális tartalmakat előállítani.

A szolgáltatás kifejlesztői azt a megfigyelést használták ki, hogy a csípésekért felelős nőstény szúnyogok elkerülik a hímeket. Ha a mobiltelefon a hím szúnyog kibocsátotta hangot utánozza, a nőstények a kutatók szerint egyméteres távon kívül maradnak.

A programot úgy írták meg, hogy a telefonok folyamatosan kibocsássák a hím szúnyogok ismertetőjeleit, amely emberi fül számára alig hallható. A szolgáltatás így csupán az akkumulátor használatát növeli, mintegy 30 százalékkal.

Független kutatók megkérdőjelezik a termék hatásosságát, és inkább csak érdekes kísérletnek, marketingfogásnak tekintik. Dél-Koreában ugyanis jelenleg 54 szúnyogfajtát ismernek, melyek természetesen egymástól eltérő hangokkal különböztetik meg egymást. Emellett a szolgáltatás sikerét megkérdőjelezi, hogy a készülékek által kibocsátott állandó zaj zavaró lehet, még akkor is, ha alig hallható. Az SK Telecom legalább 90 ezer letöltésre számít. (mno)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS