2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Világélelmezési Program kapja idén a Nobel-békedíjat

2020. október 09. 12:08, utolsó frissítés: 13:18

Az ENSZ Világélelmezési Programja (World Food Programme - WFP) kapja idén a Nobel-békedíjat - jelentették be Osloban. Az 1963 óta működő Világélelmezési Program a világ legnagyobb olyan humanitárius szervezete, amely az éhezés felszámolásával és az élelmiszerbiztonsággal foglalkozik. Tevékenységükkel közel 100 millió embernek segítenek 88 országban.A hivatalos indoklás szerint az éhínség leküzdésére irányuló erőfeszítésekért, a konfliktus sújtotta területek helyzetének javításához való hozzájárulásért kapják a díjat, valamit azért, hogy segítették azokat az erőfeszítésket, amelyek az éhezést háborús eszközként való felhasználását szeretnék megakadályozni.

A díjat odaítélő bizottság érvelése szerint az éhség és fegyveres konfliktusok között szoros a kapcsolat: a háborús konfliktusok bizonytalanságot okoznak a táplálékszerzésben és éhséget eredményeznek, ugyanakkor az éhség és az élelmiszer bizonytalanság a lappangó konfliktusok fellángolásához és erőszakos cselekményekhez vezetnek. Márpedig a koronavírus-járvány megnövelte az éhezés áldozatainak a számát a világban, erről korábban a már a Transindex is beszámolt.

Az idei díjjal a Norvég Nobel Bizottság az éhséggel fenyegetett szenvedők vagy azzal szembesülő milliók felé akarja irányítani a világ figyelmét. Úgy érvelnek, hogy a Világélelmezési Program pedig kulcsszerepet játszik az élelmiszerbiztonság béke eszközévé tételével kapcsolatos többoldalú együttműködésekben. Azt állítják, a Világélelmezési Program a békekongresszusok modern változata, amelyet a Nobel-békedíjjal is támogatni szeretnének. Azt írják a Világélelmezési Program emberiség javára végzett munkája olyan törekvés, amelyet a világ minden országának támogatnia kell. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS