2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A genetikai „ollót” felfedező genetikusok kapják a kémiai Nobel-díjat

2020. október 07. 12:58, utolsó frissítés: 14:44

A modern génszerkesztési technológiai két úttörője, Emmanuelle Charpentier francia mikrobiológus és Jennifer A. Doudna amerikai biokémikus kapja idén a kémiai Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia illetékese. Az indoklás szerint "a génszerkesztési módszer kidolgozásáért" kapják a díjat. A kutatók idén Wolf-díjat is kaptak, amit sokan tartanak a Nobel előszobájának.Az indoklás szerint a kutatók felfedezték a CRISPR/Cas9 genetikai "ollót", amelyeknek a felhasználásával a kutatók rendkívül nagy pontossággal képesek megváltoztatni az állatok, a növények és más mikroorganizmusok DNS-ét. Azt írják, hogy a technológiának forradalmi hatása van a természettudományokra, új rákterápiák kifejlesztés eredményezheti, illetve általuk valóra válhat az örökletes betegségek gyógyításának az álma.

Míg korábban időigényes és sokszor lehetetlennek tűnő feladat volt a DNS módosítása, addig a CRISPR/Cas9 genetikai olló használata lehetővé teszi, hogy akár néhány hét alatt megváltoztassák annak szerkezetét.

A Nobel-bizottság ismertetője szerint, mint oly gyakran a tudományban, a genetikai olló felfedezése is véletlenül történt. Charpentier a Streptococcus pyogenes baktériummal kapcsolatos kutatásai során fedezett fel egy addig ismeretlen molekulát (tracrRNA). Kimutatta, hogy a tracrRNA része a baktérium ős immunrendszerének (CRISPR/Cas), amely az RNS hasításával hatástalanítja a vírusokat. Charpentier 2011-ben közzétette felfedezését, és még ebben az évben együttműködést kezdeményezett Doudnával, aki az RNS kutatás terén elismert biokémikusnak számított.

Együtt sikerült újra megalkotniuk a baktérium genetikai ollóját egy kémcsőben, egyszerűsítették annak molekuláris összetevőit, hogy könnyebben használhatóvá váljon. Ugyanakkor kísérletükben átprogramozták a genetikai ollót, hogy ne csak a vírusok RNS-ét ismerjék fel. Bebizonyították, hogy az olló kontrollálható, így bármely DNS molekula elvágható egy előre meghatározott helyen. "A genetikai ollókkal új korszak nyílt az élettudományokban" - méltatják.

Ezt megelőzően összesen öt nő kapott kémiai Nobel-díjat. 1911-ben Marie Curie, 1935-ben az előbbi lánya, Irène Joliot-Curie, 1964-ben Dorothy Crowfoot Hodgkin, 2009-ben Ada Yonath és 2018-ban Frances H. Arnold. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS