2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A BBTE Románia egyetlen egyeteme, amely felkerült a Sanghaji listára

2020. augusztus 15. 18:23, utolsó frissítés: 18:23

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a romániai egyetemek közül egyedüliként került fel a rangos, hagyományos Sanghaji listára (Academic Ranking of World Universities); a BBTE az egyetemek nemzetközi rangsorában 2020-ban a 701-800. helyen szerepel.

A világszerte közel 30.000 működő egyetem közül mintegy 2000 érte el az elemzéshez szükséges akadémiai szintet, és 1000 rendelkezik olyan szintű nemzetközi láthatósággal és impakttal, hogy belekerüljön a rangsorba.

Az egyetemek közismert Sanghaji rangsora, az Academic Ranking of World Universities/ARWU egyike a legelismertebb nemzetközi rangsoroknak, amely az egyetemeket az oktatási és kutatási kiválóság mutatói alapján elemzi, mégpedig az alkalmazottak és végzett hallgatók által elnyert elismert díjak (pl. Nobel-díj, Fields Medals, Highly Cited Researchers), illetve kiemelkedő publikációk (Nature, Science, Web of Science – science/social sciences) alapján. A mutatók az intézmény mérete és profilja függvényében változnak, kiegyensúlyozott perspektívát kínálva ezáltal arról, hogy egyes intézmények nemzetközi szerepükben jelenjenek meg, függetlenül az intézmény profiljától/méretétől, más mutatók pedig az egyetemek profiljához és méretéhez igazodnak.

„A hír egyszerre tölt el örömmel és aggodalommal. Örülök, hogy a BBTE jelen van, ezáltal is megerősítve, hogy valóban rangos, a hallgatók számára vonzó nemzetközi egyetem (idén a BBTE-re felvételizők száma megnövekedett az előző évekhez képest úgy az országból, mint külföldről), amelyet nemrég befogadott a nemzetközi, »world-class« egyetemek közössége, a GUILD. Ez annál is inkább figyelemre méltó a BBTE tekintetében, mivel a rangsorolás csak a természet- és a társadalomtudományok komponensét veszi figyelembe, míg a BBTE-n hét kar a művészetek/humán tudományok területén működik. Aggodalommal tölt el azonban, hogy a BBTE az országból egyedüliként szerepel a listán, hiszen ez a rangsor azt mutatja, hogy milyen mértékben képesek az egyetemek versenyképes nemzetközi tudást generálni, és az a tény, hogy Romániából egyetlen egyetem került fel rá, nem kedvez az ország globális versenyképességének. Az országban több egyetem rendelkezik ezzel a potenciállal, és a szakminisztérium feladata, hogy egy programot működtessen számukra, mivel ezen intézmények támogatása egyben az ország versenyképességét is előmozdítaná” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

A 2020 júniusában közzétett, szakterületekre bontott Sanghaji listán országszinten a BBTE szerepelt a legtöbb szakterülettel, és 2020-ban Romániában folyamatosan az első helyet foglalta el a neves egyetemi rangsorokon, amelyeket az Egyetemi Metarangsor is figyelembe vesz (ex. CWUR/Leiden/QS/Scimago/URAP). (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS