2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ursula von der Leyen kiállt a szexuális kisebbségek jogai mellett

2020. július 30. 19:39, utolsó frissítés: 20:04

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön kiállt az LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszexuális) közösség jogai mellett, miután a bizottság előző nap visszautasította hat szexuális kisebbség ellenes lengyel település testvérváros programbeli finanszírozását.


"A mi szerződéseink (értsd: az Európai Unió szerződései - szerk.) biztosítják, hogy minden európai szabadon eldönthesse, hol éljen, kit szeressen, és mire törekedjen. Én arra törekszem továbbra is, hogy egyenlően élhessünk az unióban" - írta Ursula von der Leyen Twitter üzenetében.A testület csütörtöki sajtótájékoztatóján, Stefan de Keersmacker illetékes szóvivő, a lengyel üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a bizottság "rendelkezésére állnak olyan eszközök", amelyek biztosítják, hogy az uniós forrásokat a tagállamok, az EU normáival összhangban költsék el.

A bizottság szerdán elutasította annak a hat lengyel városnak a programtámogatását, amelyek önkormányzatai a szexuális kisebbségek emberi jogait támadó állásfoglalásokat tettek, mivel az értékelő testület, nem volt meggyőződve arról, hogy pályázataik "összhangban lennének a program célkitűzéseivel, különösen, ami a megkülönböztetés-mentességet illeti".

Lengyelország igazságügyminisztere Zbigniew Ziobro szerint a bizottság "illegális és megalapozatlan" döntést hozott. "Nem hagyhatjuk, hogy lengyel honfitársainkat diszkriminálja az EU. Az uniós intézmények nem tehetnek különbséget az állampolgárok között, és tiszteletben kell tartaniuk, hogy jogunk van a véleményformáláshoz" - írta a miniszter a Facebook közösségi portálon.

Múlt év decemberében, Európai Parlament határozatban kérte fel az Európai Bizottságot, hogy ítélje el a lengyel "LMBTI-mentes övezetek" kialakítását.

Délkelet-Lengyelországban 2019 eleje óta több helyen úgynevezett "LMBTI-ideológiától mentes" területeket jelöltek meg. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS