2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

4 ezer fős koncerteket szerveznek német kutatók, hogy vizsgálják a koronavírus terjedését

2020. július 21. 20:16, utolsó frissítés: 20:20

A projekt célja, hogy megállapítsák: lehet-e nagylétszámú, beltéri rendezvényeket szervezni anélkül, hogy ez a koronavírus terjedéséhez vezessen. A Halle-Wittenbergben működő Martin Luther Egyetem által szervezett eseményekre olyan 18 és 50 év közöttieket várnak, akik fel tudnak mutatni egy negatív tesztet, mely a koncertet megelőző 48 órában készült.

Az első rendezvény Tim Bendzo koncertje lesz augusztus 22-én, melyet Lipcsében szerveznek majd. A vizsgálatokhoz ködgépet, fluoreszkáló fertőtlenítőszert és a kontaktok követésére alkalmas készüléket használnak majd. „Azt szeretnénk kideríteni, hogy létezik-e egy középút a régi és az új normalitás között, mely lehetővé teszi akkora létszámú beltéri rendezvények szervezését, mely elégséges lenne ahhoz, hogy a szervezők ne zárjanak mínusszal” – nyilatkozta Stefan Moritz, az egyetem járványügyi részlegének vezetője.

A kísérlet szükségességét a kutatók azzal indokolták, hogy a nagylétszámú események betiltása egy egzisztenciális fenyegetéssé vált számos sportoló és művész számára, akik jövedelme nagymértékben függ a közönség létszámától. A Restart-19 néven meghirdetett projekt keretében összesen 3 koncertet szerveznek: egyet a szociális távolságtartás mellőzésével, egyet kontrollált beléptetéssel és komoly higiéniai intézkedések mellett, egyet pedig a szociális távolságtartás előírásainak betartásával.

A kutatók szerint kicsi az esélye annak, hogy valaki ezeken a koncerteken fertőződjön meg koronavírussal, azonban ennek lehetősége nem zárható ki teljesen. (digi24.ro, hírszerk.)

Fotó: alex bracken/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS