2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A román nép mártírja és hőse lesz Vitéz Mihály, valamint Horea, Cloşca és Crişan

2020. június 30. 19:28, utolsó frissítés: 19:28

Döntő házként megszavazta kedden a képviselőház azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a román nép hősévé és mártírjává avatják Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) román fejedelmet.

A tervezet 240 támogató és 18 ellenszavazatot kapott.

"A román nép mártírjává és hősévé nyilvánítjuk Vitéz Mihályt, Havasalföld, Moldva és Erdély fejedelmét a román nép első egyesítésében játszott jelentős szerepéért, bátorságáért és áldozatáért" - olvasható a tervezet szövegében, amely szerint május 27-én a központi és helyi hatóságok, valamint más intézmények tudományos és kulturális rendezvényekkel adózhatnak a fejedelem emlékének. A közszolgálati televízió és rádió szintén műsorára tűzhet ezen a napon Vitéz Mihállyal kapcsolatos tematikájú programokat.

Egy másik tervezet a román nép mártírjává és hősévé nyilvánítja a Horea, Cloşca és Crişan néven ismertté vált Vasile Niculát, Ion Oargát és Gheorghe Crişant "az 1784-es parasztfelkelésben betöltött szerepük, illetve bátorságuk, hősiességük és áldozatuk elismeréseként". A javaslat szerint november 2-án tiszteleghetnek emlékük előtt a helyi és központi hatóságok, valamint a kulturális intézmények. A tervezet ugyanakkor a jósikafalvi román mártírok napjává nyilvánítja november 8-át.

Mindkét tervezetről döntő házként szavazott a képviselőház.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS