2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nagyobb izomzat erősítheti az immunrendszert

2020. június 18. 17:21, utolsó frissítés: 17:34

Összefügghet az izomtömeg mennyisége és az immunrendszer egészséges működése - állítja a Science Advances szaklapban közzétett tanulmány, amelyet az IFL Science szemléz. A tanulmány szerint az izomsejtek egyfajta menedéket jelenthetnek az immunsejtek számára, és elkerülhetik, hogy kiégjenek a kórokozókkal folytatott állandó küzdelemben.

A kutatók már egy ideje tudják, hogy a vírusokat és káros baktériumokat felismerő és elpusztító T-sejtek kimerülnek a krónikus fertőzésekkel szemben, ami esetükben funkcióvesztéssel és gyengülő válaszreakcióval jár. Ehhez gyakran társul testi leépülés (cachexia), ami általában súlycsökkenést és izomtömeg csökkenést jelent. Ezért döntöttek úgy kutatók, hogy megvizsgálják van-e kapcsolat a T-sejtek funkciói és a vázizom között.

A kísérletben kétféle egeret használtak: átlagos kísérleti egereket, illetve olyan genetikailag módosított, kísérleti egereket, amelyek nagyobb izomzatot fejlesszenek ki, és azt tapasztalták, hogy vírussal fertőzve az izmosabb egereknél erősebb antivírus reakciót mutattak ki, nagyobb T-sejt aktivitással. Aki kíváncsi részletesebben a folyamatra, az kattintson ide, lényeg, hogy az izmosabb egerek jobbak voltak a fertőzés leküzdésében.

A cikk is megjegyzi, ez nem feltétlen jelenti azt, hogy a termetes embereknek nagyobb immunitása van azoknál, akiknek kevesebb izmuk van, ehhez a test és az immunrendszer kapcsolatának tovább kutatására van szükség. (iflscience.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS