2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan kezeljük a gyermekeink és a képernyő kapcsolatát?

2020. május 15. 18:22, utolsó frissítés: 18:24

A Magyar Unitárius Egyház kezdeményezésére kolozsvári iskolapszichológusok elkészítették azt a segédanyagot, amely elsősorban szülőknek nyújt segítséget rámutatva arra, hogy hogyan optimizáljuk gyermekeink és a képernyő kapcsolatát – derül ki az egyház közleményéből.

A segédanyagokat elkészítő szakemberek a szülőknek szeretne segítséget nyújtani figyelembe véve a sajátos helyzetüket, az online oktatást és általában a 21. század digitális kihívásait. Arra a kérdésre adnak választ az iskolapszichológusok, hogy hogyan optimalizálható a gyermekek és a képernyő kapcsolata.

Ugyanis a szülőknek (digitális bevándorlókként) kell szabályozniuk a gyermekek (a digitális bennszülöttek) TV, számítógép és mobiltelefon használatát, bár az utóbbiak gyakran magabiztosabban mozognak az online térben. Ekkor is nélkülözhetetlen a felnőttek élettapasztalata, a támasz amit nyújtaniuk kell, hogy ez a világ ne ártson, hanem hasznukra legyen fejlődésük során.

A segédanyagok a gyermek igényeihez igazodva négy korosztályba bontásban állt össze: az óvódáskorra vonatkozó anyag itt érhető el, a kisiskolásokra ezen a linken, míg a gimnazisták számára készült itt. Végül a középiskolásoknak két részben készült anyag, az első rész itt, a másik pedig ezen a címen érhető el.

Olyan további kérdésekre találhatnak az érintettek válaszokat, hogy mire figyeljenek a gyermek és a digitális világ kapcsolatában, mennyi az elég, mik a veszélyek, hogyan kerülhetjük el ezeket, mit tehetünk, ha ártalom éri gyermekünket, és milyen lehetőségeket nyújtanak a számítógépek.

A közlemény megjegyzi, hogy a témával kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket elküldhetik a szülők a szakembereknek, a bemutató anyagok végén található elektronikus címek valamelyikére. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS