2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A nehéz helyzetben pszichológiai támogatás kérhető az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaságtól

2020. április 09. 09:37, utolsó frissítés: 09:42

A 2005-ben alakult Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság - EMMT több mint 10 éve biztosít anonim módon telefonos és online segítséget a szükségben lévők számára, most – tekintettel a koronavírus-járvány okozta válságra – a nyilvánosság elé léptek.


A közösségi médián hoztak létre egy oldalt, a EMMT – Elérhető, megértő, megtartó támogatás-t, ahol a társaság 17 szakemberén keresztül felajánlották a segítségüket a lélektani, életviteli nehézségek kezelésében.

A Transindex megkeresésére Kondor Ágota, a társaság elnöke elmondta, hogy a felajánlott szolgáltatások teljesen ingyenesek a hozzájuk fordulóknak, bárki, bárhonnan fordulhat hozzájuk támogatásért, illetve a beszélgetéseket természetesen teljesen anonim módon és bizalmasan kezelik.

Megtudtuk, hogy a segítő hivatású szakembereket tömörítő civil szervezetnek több irányba szakosodott pszichológus, szociális munkás, mentálhigiénés tanácsadó, tanár, lelkigondozással foglalkozó lelkész tagjai is vannak. A különböző területeken tevékenykedő személyek (iskolapszichológus, egyetemi tanár, szupervizor, pap, megyei tanácsadó központban vagy más szociális ellátó rendszerben dolgozók) a több biztonságos eszközön keresztül – telefonon, e-mailben, más online alkalmazásokkal – biztosítják a támogatást.

Köztudott, hogy a szükségállapot és a kijárási korlátozások lélektanilag megterhelő számos ember számára, megugrott a családon belüli erőszak eseteinek száma (itt írtunk arról, hogy hova lehet fordulni), és az egészségügyben dolgozókra is nagy nyomás nehezedik, amelynek következtében a lakosság nagy része egyre kiszolgáltatottabbá fog válni.

Az intézményvezető elmondta, hogy már régóta van telefonos és online lelkisegély-szolgálata a szervezetnek, csak eddig anonimitásban dolgoztak a szakemberek: most viszont szükségét látták, hogy a nyilvánosság elé lépjenek, és felvállalják nevükkel együtt azt, hogy miben és hogyan tudnak segíteni. A döntés hátterében az a felismerés rejlik, hogy a jelenlegi időszakban – aminek még csak az elején járunk – fokozódni fog a szorongás, a stressz, a kétségbeesés, az érzelmi válságok, a hangulatingadozások, illetve megjelenhet az álmatlanság, a depresszió, a szorongásos zavarok, a kimerültség és kiégés, ami miatt sokan lélektanilag nehéz helyzetbe kerülhetnek. Vagy csak egyszerűen az emberek olyan kérésekkel szembesülnek, amit jó, ha egy segítő hivatású emberrel tudnak megbeszélni.

A szakembergárda a jelenlegi helyzetben kialakuló, vagy most felerősödő problémákra – a tagok egyéni vállalásainak függvényében – több segítségnyújtási lehetőséget ajánl fel: segítőbeszélgetést, krízisintervenciót, több típusú tanácsadást, szuperviziót az egészségügyben vagy segítő foglalkozásban dolgozóknak, stresszel és szorongással való megküzdési technikák ismertetését, tájékoztatást stb..


Az oldalon található leírások szerint van, aki kimondottan a gyermek, serdülő vagy fiatal felnőtt korosztálynál megjelenő problémákon segítene, van, aki időseket, és van, aki kimondottan a születés, szülés vagy éppen a veszteség, gyász témáiban ajánlja fel tudását. Viszont, aki csak beszélgetni szeretne a problémáiról, mert megértő, empatikus odafigyelésre van szüksége, az is megtalálhatja, hogy kihez fordulhat.

Érdemes átböngészni az oldalon található ismertető lapokat, ahol adatokat találunk a felkínált segítség típusáról, módjáról, a szakemberekről, és ott találhatjuk meg az elérhetőségeket is.

Az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság elnöke arról is tájékoztatott, hogy a szervezethez továbbra is érkeznek a szakemberektől a vállalások bejelentései, ezért várhatóan a lista tovább fog bővülni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS