2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A járvány ellenére is közel száz ortodox hívőt áldoztattak ugyanabból a kanálból Konstancán

2020. március 17. 13:33, utolsó frissítés: 13:40

Teodosie Petrescu, tomisi (Konstanca) érsek továbbra is a szokásos módon végzi el az áldoztatási szertartást: a borba mártott, majd arany edénybe helyezett kenyeret - hitük szerint oltáriszentséget - egy aranykanál segítségével a hívek szájába helyezve.


Az Antena 3 szerint legalább 100 hívőt áldoztatott meg így az érsek. A tévéadó kiemeli azt is, hogy a szertartáson résztvevő egyházi személyiségek közül egyik sem viselt szájmaszkot.A tomisi érsekség szóvivője az eset kapcsán azt nyilatkozta, hogy mindazok, aki azt gondolják, hogy az áldoztatás módja miatt megfertőződtek és emiatt esetleg lelkiismeret-furdalásuk támadt, azok vegyék fel a kapcsolatot a lelki vezetőjükkel.

Az ortodox egyház hagyományosan így áldoztat, viszont a koronavírus-járvány idején mindenkinek azt javasolják az egészségügyi szakemberek, hogy maradjanak otthon, ne érintkezzenek más emberekkel, lehetőleg a kézfogást is kerüljék, arról nem is beszélve, hogy egy idegen után esetleg egyenek vagy igyanak.

Az ortodoxok szerint egyébként az áldoztatásra használt nemesfém edények és a kanál ellenáll a baktériumoknak, vírusoknak és fertőzéseknek, az egyházilag átváltoztatott kenyér pedig hitük szerint Jézus Krisztus valódi teste, ami nem romlik meg és nem terjeszt betegséget sem.

Kedd délelőttre egyébként Konstanca megyében a koronavírussal fertőzöttek száma elérte a tizenkettőt. (Antena3/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS