2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Negyvenöt év alatt építette át a cementgyárat álmai otthonává egy katalán építész

2020. január 23. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

Ricardo Bofill építésznek összesen 45 évébe tellett, amíg Katalónia egyik legrégebbi cementgyárát sikerült álmai otthonává alakítania. A La fabrica névre keresztelt otthonát az 1970-es években vásárolta meg, és az elmúlt évtizedekben a környék legegyedibb és legmodernebb otthonává alakította át.


Az építész 1973-ban vásárolta meg a cementgyárat, mert lehetőséget látott benne, és azonnal megkezdte annak restaurálását Fotó: Ricardo BofillAz építész 1973-ban vásárolta meg a cementgyárat, mert lehetőséget látott benne, és azonnal megkezdte annak restaurálását Fotó: Ricardo Bofill


A kreatív építész elmondása szerint a barcelonai székhellyel rendelkező gyárépület az I. világháborúban javítóműhelyként is üzemelt, de a cementgyár Katalónia iparosodásának első periódusából származik, amelyet nem egyszerre, hanem fokozatosan építettek ki, annak megfelelően, hogy éppen mire használták a gyárépületet.

Fotó: Ricardo BofillFotó: Ricardo Bofill


Az egykoron romlásnak indult épületegyüttest most sűrű növényzet veszi körül, a beltere pedig modern és fényűző módon van berendezve. Az álomotthonná alakított gyárépületről ITT nézhet meg még több fényképet. Érdemes. (canyouactually.com/hírszerk.)

Nyitókép: Ricardo Bofill

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS