2021. február 27. szombatÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sárga jelzésű, havazásra és hóviharra vonatkozó riasztás érvényes 19 megye magasan fekvő vidékén

2019. december 23. 14:17, utolsó frissítés: 14:17

Elsőfokú (sárga jelzésű), havazásra és hóviharra vonatkozó riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn, amely december 25-én reggelig érvényes az ország 19 megyéjében.


Az előrejelzés szerint december 23-án este 8 órától december 25-én reggel 10 óráig a hegyekben havazni fog, először a magasabban fekvő vidékeken, kedd délutántól azonban az alacsonyabb vidékeken is.

Jelentősebb hóréteg a Keleti-, illetve a Nyugati-Kárpátokban rakódik le, az erősen fúvó szél - a széllökések ereje meghaladja a 80-90 km/órás sebességet - pedig hóviharokat idéz elő, jelentősen csökkentve a látási viszonyokat.

A következő megyékben érvényes a riasztás:, Brassó, Szeben, Kovászna, Fehér, Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Krassó-Szörény, Hunyad, Temes, Vrancea, Buzău, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Vâlcea, Gorj és Mehedinţi.

Az ANM ugyanakkor frissítette az esőzésre és szélre vonatkozó figyelmeztetését, amely az ország régióinak többségére érvényes.

A figyelmeztetés értelmében december 23-án délelőttől december 26-án este 8 óráig az ország legnagyobb részében csapadékos időre kell számítani. Hétfőn inkább a nyugati, északnyugati és középső országrészben lesznek esők, főként a domb- és hegyvidéken, a lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-30 litert négyzetméterenként.

A hétfőről keddre virradó éjszaka Erdélyben és a Máramarosban vegyes csapadékra lehet számítani, majd ezt követően havazni fog. Helyenként és időnként megerősödik a szél, a széllökések ereje eléri az 50-60 km/órás sebességet. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS