2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Temesvár polgármestere betiltaná a manelét, a miccsezést meg a dedikálásokat

2019. november 28. 09:20, utolsó frissítés: 09:20

Nicola Robu temesvári polgármester betiltotta a manele zenét Temesvár közterületein, ugyanakkor a kinti sütögetést is, valamint azt, hogy zeneszámokat lehessen dedikálni. Legalábbis erről küldött egy jegyzetet minden olyan intézménynek, amely a polgármesteri hivatalhoz tartozik.

Minden onnan indult el, hogy nagyon sokan osztottak meg egy videót, amely egy temesvári piacon készült: manele zene megy a háttérben, és elhangzik, hogy Nicolae Robu számára küldik a dalt.A jelek szerint ezen a polgármester annyira felhúzta magát, hogy szépen megfogalmazott egy "dekrétumot": legyen tilos ezentúl a közintézmények szervezésében létrejött eseményeken manele zenét játszani, és dedikálásokat küldeni, ugyanakkor legyen tilos az is, hogy nyílt téren olyan sütögetés legyen, amely nagy füstöt és erős konyhaszagot eredményez. Bár ezt nem mondja ki a szöveg, de elég valószínű, hogy a polgármester a miccssütéstől szeretne szabadulni, és ezáltal egyfajta, balkáninak tartott imázstól.

A szöveg ezen pontján gondolunk a magyarországi olvasókra is, akik esetleg nem lennének tisztában vele: a manele olyan zenei műfaj, ami török és más balkáni dallammintákra épül, főleg a roma kisebbségben vannak jelentős népszerűségnek örvendő képviselői. A szövegek általában egyszerűek, a szerelemről, a pénzről és az ellenségekről szólnak. A miccs meg a román népi konyha amolyan büszkesége, általában bárány marha és disznóhús keverékéből, szódabikarbontos fűszerezéssel készül, főleg a vásárok kedvelt eledele.Robu egyébként súlyos büntetéseket helyezett kilátásba azok számára, akik megszegnék az óhaját, de nem részletezte, hogy pontosan mik lennének ezek.

Nicolae Robu amúgy meglehetősen excentrikus figura: volt hogy saját kezével kezdte az internetkábeleket kaszabolni, de volt már olyan is, hogy prostituáltnak nevezte az újságírókat. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS