2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyar siker az Európai Innovációs és Technológiai Intézet innovációs versenyén

2019. november 18. 15:59, utolsó frissítés: 16:02

A kolozsvári Fibervar Kft. csapata harmadik díjat nyert az Európai Innovációs és Technológiai Intézet - EIT Food Jumpstarter versenyének a lett fővárosban, Rigában rendezett döntőjén, melyre november 14-én került sor.A dr. Hantz Péter (tudományos főkutató, Pécsi Tudományegyetem, Biofizikai Intézet), Novák Tímea (egyetemi hallgató, Kolozsvári Állatorvosi és Agronómiai Egyetem) és Benedek István (marketing és kommunikációs szakember, Babeș-Bolyai Tudományegyetem) által kifejlesztett termék, a FiberBio korunk rostszegény táplálkozásából is eredeztethető, járványszerű betegségek (elhízás, cukorbetegség, magas koleszterinszint) megelőzésében és tüneteinek enyhítésében játszhat majd szerepet. A FiberBio szeletek innovatív technológiával, a gyümölcslé- és olajpréselés során visszamaradó rostokból készülnek.

Az európai lakosság körülbelül fele annyi élelmi rostot fogyaszt, mint amennyire szervezetünknek szüksége volna. Ez az egyik oka annak, hogy az elhízás, a cukorbetegség, a bélbetegségek és a keringési betegségek járványszerű méreteket öltöttek (a lakosság mintegy 10%-a szenved cukorbetegségben, és 20%-a elhízott).

A legújabb orvosbiológiai kutatások szerint a bélmikrobiomnak (ami elsősorban a vastagbelet benépesítő baktériumok összessége) alapvető szerepe van az egészségünk megőrzésében. Ez a mikroorganizmus közösség kerül veszélybe rostszegény táplálkozás esetén.

Jelenleg széles körben fogyasztják a jelentős mennyiségű cukrot tartalmazó természetes gyümölcsleveket, míg a levek készítése során visszamaradó rostokat kidobják. A díjazott kolozsvári startup, a Fibervar KFT. a gyümölcs és zöldséglevek, valamint a növényi olajok préselése során visszamaradó rostok feldolgozását tűzte ki célul.

A technológia, amelyet a dr. Hantz Péter által vezetett csapat kidolgozott, lehetővé teszi, hogy egészséges és ízletes, magas rost- és alacsony cukortartalmú termékek készüljenek a kipréselt alma, murok (sárgarépa), cékla és kendermag rostokból.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) számos úton támogatja az európai, innovatív startup cégeket.

A friss startupok és a jó ötletekkel rendelkező csapatok megsegítése a Jumpstarter projekten keresztül történik, amely egy többlépcsős verseny keretében képzést és támogatást nyújt a pályázó csapatoknak. Az élelmiszer kategória győzteseit az EIT Food szakértői zsűrije választotta ki a november 14-i, rigai Grand Final bemutatók után. A Fibervar KFT. FiberBio csapata (dr. Hantz Péter, PTE – vállalatvezető, Novák Tímea, USAMV – termelési vezető, Benedek István, BBTE – marketing vezető) a harmadik díjat és a vele járó pénzjutalmat hozta haza.

A Fibervar KFT.-t az év elején alapították, miután üzleti tervüket beválogatták a ROVE (Romániai Vállalkozásokért Alapítvány) és a LAM Alapítvány által koordinált Diaspora Startup projektbe.

Az egészséges táplálékok fejlesztése mellett a vállalat csapata több élelmiszeripari és transzlációs medicinával kapcsolatos kutatás-fejlesztési projekten is dolgozik. Ilyen például az almarostból készülő újrahasznosítható, ehető tányér.

A kezdeti fázisú kutatómunka egy részét az ELTE laborjaiban végezték. Egy WORTH támogatás segítségével, a Zetam KFT.-vel és a FitmedSystems KFT.-vel együttműködésben, egy radikálisan új ergonomikus széket fejlesztenek, amelynek segítségével az ülőmunka által kiváltott egészségügyi problémákat lehet megelőzni. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS