2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsváron tíz gyerekből három veszélyeztetett diabétesz által

2019. november 14. 18:29, utolsó frissítés: 18:29

45 iskola vett részt abban az önkormányzat által támogatott programban, amelyet a Medicover Egyesület bonyolított le Kolozsváron a 2018-2019-es tanévben, az 5. osztályos gyerekek körében. Az ȋnCerc elnevezésű program célja a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése.

A Medicover Egyesület megelőző programja eredményeit november 14-én, a cukorbetegség világnapján hozta nyilvánosságra. A múlt tanévben az 5. osztályos kolozsvári diákok 75%-át, összesen 2113 gyereket vizsgáltak meg nem invazív módszerrel a program lebonyolítói. 647 gyerek esetében a kór kialakulásának kockázatát, 307 diáknál túlsúlyt, 464 diák esetében pedig kóros elhízást állapítottak meg a szakemberek. A gyerekek 11,1%-a esetében, azaz 235 gyereknél pedig magas vérnyomást mértek. A fizikai állóképességi teszten 980 gyerek (48,5%) gyengén teljesített, 254 gyerek pedig annyira rosszul bírta a terhelést, hogy a tesztet félbe kellett szakítani.

A Medicover Egyesület Kolozsvár mellett Ploiești-en is lebonyolította az egészségügyi programját. Az eredmények fényében elmondható, hogy a 10 és 12 év közötti korosztályban 10-ből 3 gyereknél áll fenn a 2-es típusú diabétesz vagy valamilyen civilizációs betegség kialakulásának veszélye.

Az înCerc programot Lengyelországban, a Gdanski Egyetem kutatói fejlesztették ki, Romániában mindeddig két városban, Ploiești-en (2017) és Kolozsváron (2018) bonyolították azt le. A vizsgálatok két fázisban zajlanak: először a gyerekek általános kivizsgálása zajlik, a második fázisban azok a gyerekek vesznek részt, akik esetében egészségügyi gondokat azonosítottak be a szakemberek. Velük és szüleikkel egy orvosból, pszichológusból, táplálkozási szakértőből, és edzőből álló csapat foglalkozik, a 18 hónapra kiterjedő konzultációk során praktikus tanácsokat kapnak az egészséges életmód kialakítása érdekében. A program 2022-ben zárul.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere az eredmények kapcsán elmondta, egyértelmű, hogy már az egyre fiatalabb gyerekeket is veszélyeztető 2-es típusú diabétesz egy olyan betegség, amellyel hosszútávon szembe kell néznünk. “Örülök, hogy a Medicover Egyesület programjára sor kerülhetett Kolozsváron is. Fontos, hogy mi mindannyian - helyi önkormányzat, pedagógusok, szakemberek és szülők - összefogjunk a gyerekek egészségének megőrzése érdekében” - nyilatkozta az elöljáró.  

George Istrate, a Medicover Egyesület vezérigazgatója elmondta, a program eredményeinek országos szinten kellene felhívniuk a figyelmet a problémára. Szerinte érdemes mielőbb beavatkozni, hiszen a program második fázisa eredményesnek bizonyult Ploieștien. Már több mint 20 gyerek esetében lezajlott az egyéni tanácsadás, és zömüknél a testtömeg-index csökkenés figyelhető meg. (közlemény)
 

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS