2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A helyi sajtó szerint két szatmári diák is nemváltoztató műtétre készül

2019. november 14. 15:43, utolsó frissítés: 15:43

Két szatmárnémeti líceumban tanuló diák kérvényezte a bíróságon a személyazonossági irataiknak a lecserélését, mivel a közeljövőben sor kerül majd a nemváltoztató műtétükre, állítja a presasm.ro.

A portál információi szerint a két transznemű személy közül az egyik már betöltötte a 18-at, a törvényszék pedig már elfogadta a kérelmét, és a közlejövőben dönt majd az okmányok módosításáról is. A jogszabályok értelmében a Megyei Egészségügyi Pénztárnak kell fedeznie a nemváltást, ez pedig azért van, mert a transzszexualitást olyan zavarnak tekintik, amely nem tekinthető mentális rendellenességnek, hanem a test és a psziché ellentétes nemi beállítódásának.

Ahhoz, hogy valaki törvényesen nemváltoztató műtéten eshessen át, első lépésként egy pszichiátert kell felkeressen, aki megállapítja a „nemi identitászavart” vagy a „nemi diszfóriát”, ezt követően pedig fel kell keresnie egy endokrinológust, aki elkezdi a hormonkezelést.

A hormonkezelést követheti majd a nemváltoztató műtét, azt követően pedig a - bírósági rendelet értelmében - személyazonossági okmányok módosítása és nyilvántartásba vétele. Ide tartozik a transzneműek számára törvényileg meghatározott személyi szám iktatása, amely törvényileg igazolja biológiai nemüket.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) májusban elfogadott, új globális diagnosztikai kézikönyve szerint a transzneműség nem tartozik a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé. (presasm/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS