2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Érintetlen kriptát találtak a bánffyhunyadi református templomban

2019. szeptember 30. 22:56, utolsó frissítés: 23:10

Érintetlen kriptát találtak a bánffyhunyadi református templomban szeptember 30-án. A régészek a templom felújítása alatt végeztek ásatásokat, amikor a kriptát – amely négy holttestet rejtett – megtalálták, számolt be a reformatus.ro oldal.


A lelet jelentőségét növeli, hogy Erdélyben 120 éve találtak utoljára érintetlen kriptát, Csók Zsolt, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum régésze szerint európai jelentőségű leletről beszélhetünk.

Fotók: Kiss GáborFotók: Kiss Gábor


A reggeli órákban megbontott kriptában valószínű 17-18. századiak a leletek, amelyeket a régészek elkezdtek kiemelni és konzerválni. Csók Zsolt elmondta, hogy a holttesteket a kiemelés után ún. karanténba helyezik, hogy minél jobban megőrizzék azokat. Ezt követően a kolozsvári történeti múzeumba szállítják a holttesteket és az ezüst csillagformával veretezett koporsókat, hogy ott megvizsgálják azokat.

A kriptában két felnőtt és két gyermek koporsóját találták meg, az egyik koporsón a „Bánffy K” feliratot fedezték fel a régészek. Csók Zsolt szerint egy 3-4 éves gyerekről lehet szó, akit díszes ruhákba öltöztettek. A ruhákban illatos növények maradványai is fellelhetőek, ezek közül egyelőre a rozmaringot azonosították a helyszínen. A gyerek holttestén brokát párta volt, ezüst csipkével.A bánffyhunyadi református templomban zajló ásatások a templom felújításához kapcsolódnak. A gyülekezet 2017-ben nyert uniós pályázatot, amely során közel 2 millió eurót kapnak a templom teljes felújítására. A felújítás befejezésére összesen négy év áll a gyülekezet rendelkezésére. (reformatus.ro)

Nyitókép és fotók: Kiss Gábor

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS