2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szovjet zászlóval vonultak az egykori piteşti-i börtön elé a pozőr kommunisták

2019. szeptember 19. 14:18, utolsó frissítés: 14:18

A Fiatal Kommunisták Uniója (Uniunea Tineretului Comunist) nevű Facebook-oldalukon pózolnak a Romániai Kommunisták Pártjának (PCdR) ifjú tagjai, akik a fényképek tanulsága szerint szerdán ellátogattak az emlékhellyé alakított egykori piteşti-i börtön bejáratához, hogy ott egy szovjet zászlót kifeszítve és magasba emelt kezekkel üzenjenek hadat a fasizmusnak.A bejegyzés szerint a fiatal kommunisták azért vonultak az általuk „fasiszta mocsoknak” nevezett emlékhely és egykori börtön elé, hogy megemlékezzenek Gheorghe Gheorghiu-Dej elvtársról, a szovjet hadseregről, és azokról az időkről, amikor Gheorghiu-Dej ideje alatt átnevelési célzattal kínozták azokat, akik nem értettek egyet a rendszerrel.

Az „elvtársak” egyébként ezeket a kínzásokat a Facebook-bejegyzés szerint úgy értelmezik, hogy az „antikommunisták megkapták Gheorghiu-Dejtől a megérdemelt büntetést”. A gesztus úgy tűnik nem aratott osztatlan sikert, a kommentszekcióban számos bírálat érte a fiatalokat.

Forrás: Uniunea Tineretului Comunist Facebook-oldalaForrás: Uniunea Tineretului Comunist Facebook-oldala


Az egykori börtönben 1949 és 1951 között kínozták a politikai foglyokat, majd 2014-ben alakították át emlékhellyé és nyitották meg a nagyközönség számára.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS