2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromezernél is többen álltak ki a diszkriminációval szemben az első melegfelvonuláson Szarajevóban

2019. szeptember 08. 17:51, utolsó frissítés: 17:51

Szigorú biztonsági intézkedések mellett tartották meg az első melegfelvonulást Szarajevóban – írta a Dnevni Avaz című szarajevói napilap vasárnap. A rendezvényen több mint háromezren vettek részt.

Bosznia-Hercegovina ezzel az utolsó olyan európai ország, ahol az LMBT-kisebbség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) tagjai az utcára vonultak, hogy kiálljanak jogaikért – hangsúlyozta a lap.

A résztvevők menetét több mint 1100 rendőr biztosította, a rendezvény incidens nélkül zajlott.

Az Oslobodenje napilap helyszínen tartózkodó újságírói arról számoltak be, hogy a hangulat kiváló volt. Az emberek szivárványszínű zászlók lobogtattak, a tömegből hangos dob- és füttyszó hallatszott, a polgárok pedig az erkélyekről és az ablakokból integettek a felvonulóknak.

Egy kisebb tüntetést is szerveztek a konzervatív iszlám követői a melegfelvonulás ellen Szarajevó egyik parkjában, ezen több mint százan vettek részt. „Tekbír, Allahu akbar!" felkiáltások is hallatszottak a csoportban.

Branko Culibrk, a melegfelvonulás egyik szervezője beszédében elmondta, korlátozzák jogaikat, ezért kötelességük fellépni ellene. „Az államnak kötelessége meggátolni az állampolgárok diszkriminációját, így a miénket is" – húzta alá.

Lejla Huremovic, egy másik szervező arról beszélt, tisztában vannak azzal, hogy ez a felvonulás nem fogja azonnal megváltoztatni az emberek felfogását, és sokan lesznek továbbra is olyanok, aki nem mondhatják el, kicsodák. Mindazonáltal úgy vélte: a felvonulás erőt és reményt ad ahhoz, hogy mindez megváltozzon. „Terjedjen a szabadság és szeretet. Ez a mi álmunk. Erőszak nélküli álom" - fogalmazott.

A büszkeségmenethez több nyugat-európai ország és az Egyesült Államok nagykövete is csatlakozott, utóbbi nyíltan vállalja homoszexualitását, és támogatásáról biztosította a rendezvényt. "A büszkeségmenet célja, hogy egyforma jogokat biztosítsunk minden ember számára" - mondta Eric G. Nelson, majd hozzátette: partnerével értékelik azt a tiszteletet és fogadtatást, amelyben Bosznia-Hercegovinában részük van.

A balkáni ország lakosságának többsége konzervatív értékeket követ. Az LMBT-közösség tagjai széleskörű zaklatásokra és támadásokra panaszkodnak, az elkövetőket pedig ritkán büntetik meg.
MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS