2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mentés másként pedagógia tábort szerveznek Verespatakon

2019. július 10. 12:54, utolsó frissítés: 14:14

Két pedagógia-konferencia után első hosszú szakmai hétvégéjét is megszervezi a Mentés másként, Verespatakon, július 26-28. között.„Nem újabb módszerekre van szükség, mert nagyon sok módszert ismerünk, hanem szemléletváltásra” - mondta Mészáros György az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának docense a második Mentés másként konferencián.

Ehhez a szemléletváltáshoz keresnek a tábor szervezői és résztvevői minél több meggyőző érvet a pedagógia magyarországi és romániai történetét, alakulását vizsgálva, és jelenbeli kérdésekre fókuszálva:

1. az oktatási rendszer aktuális törvényi keretére, hogy jobb rálátásunk legyen a módosítási lehetőségeire és eljárásaira;
2. a romániai pedagógusképzés rendszerére; a lengyel és finn pedagógusképzési modellre mint jó példákra;
3. reformpedagógiai törekvésekre (filmpedagógia, kritikai pedagógia).

„Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót” - zárja bemutatkozóját L. Ritók Nóra a Nyomor széle blogon.

2017-ben kiadott Láthatatlan Magyarország című könyvét, melynek bemutatójára sor kerül a táborban, egy évtizednyi blogbejegyzésből válogatta össze a szerző. A könyv korkép a gyermekszegénységről, mozaik-magyarázat arra, hogy miért képtelen hatni az oktatási rendszer a hátrányos helyzetű gyerekek sorsára és miért tehetetlen a szociális ellátórendszer a mélyszegénységgel szemben.

A Mentés másként pedagógia tábor célja, hogy interdiszciplináris szakmai körben mélyüljenek el a résztvevők a kiválasztott témákban, hiszen úgy gondolják a szervezők, hogy a pedagógia nem annak a módját jelenti, hogy miként “adják le az anyagot” a gyerekeknek, hanem egy komplex, társadalmi felelősségvállaláson alapuló együttműködés, melyben pedagógusok, segítő szakemberek, pszichológusok, jogászok, művészek, az akadémiai és a civil szféra egyaránt részt kell, hogy vegyen.

„A tábor ötlete abból született, hogy a főként tematizáló jellegű konferencia mellé egy alaposabb szakmai munkát lehetővé tévő alkalmat is fontosnak találunk megszervezni. A Mentés másként első pedagógiai tábora, tekintve kísérleti jellegét is, kisebb létszámú résztvevőt céloz meg. Olyan tudáshoz próbálunk közelebb kerülni, amely hosszú távon az oktatási rendszer tényleges demokratizálásához vezethet”- írják sajtóközleményükben a szervezők.

A közlemény szerint jelentkezni a jelentkezési ív kitöltésével lehet július 15-ig, vagy míg a helyek száma tart!

A táborról további információkat a folyamatosan frissülő Facebook-eseménynél találsz.

A tábor eddigi témái és meghívottai:

(a végleges programot és a tábori foglalkozásokhoz kapcsolódó ajánlott olvasnivalót e-mailben küldik ki a szervezők):

Július 26. péntek

#Az aktuális helyzet megértése felé
Történeti perspektíva: oktatási reformok és filmpedagógia - Kodolányi Sebestyén - filmrendező, kurátor, levéltáros
Aktuális - oktatási rendszer helyzete, törekvések - Köllő Zsófia - Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

Július 27. szombat

#Kritikai peda, egyenlősítő közoktatás
Mészáros György - ELTE: Kritikai pedagógia, rendszerkritika és a gyakorlat
Tordai-S. Attila - tranzit.ro/Kolozsvár, kurátor: Képzőművészeti nevelés, kritikai pedagógia
Virtuális könyvbemutató - L. Ritók Nórával Major Zsuzsa beszélget a Láthatatlan Magyarország című könyvről

Július 28. vasárnap

#Pedagógusképzés itthon és nemzetközi példák, oktatás és nyelv
Fóris-Ferenczi Rita - BBTE: Pedagógusképzés helyzete és lehetőségei
Kádár Edit - BBTE: Nyelv és oktatás, nyelvészet és oktatás

A meghívottak előadásait és műhelyfoglalkozásait a szervezők által facilitált szakmai viták egészítik ki az ajánlott szakirodalom alapján.

Az ajánlott 90 lejes részvételi díj egy fő szállása és étkezése költségét fedezi, ez az összeg teszi fenntarthatóvá a tábort. A szervezők elmondása szerint a jelentkezők belátásuk szerint és lehetőségeikhez mérten fizethetnek kevesebbet vagy többet is. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS