2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvannak az idei román érettségi tételek

2019. július 01. 13:51, utolsó frissítés: 13:51

Az idei érettségi írásbeli szakasza hétfőn kezdődött el a román nyelv- és irodalom vizsgával. A tételeket délután a tanügyminisztérium honlapján teszik közzé, ahogyan a javítókulcsokat is, azonban már most lehet tudni, hogy mit kaptak a tizenkettedikesek.

A reálosoknak, illetve azoknak, akik művészeti, illetve szaklíceumokban végeztek - a tanítóképzősök kivételével -, a harmadik tételhez egy esszét kellet írniuk George Bacovia vagy Lucian Blaga egy költeményéről - az edupedu.ro információ szerint. Azoknak, akik humán profilú líceumban végeztek, az utolsó tételhez egy esszét kellett írniuk Tudor Arghezi vagy Ion Barbu költeményeiről.

A végzősök a második tételhez egy érvelő esszét kellett írniuk Mihail Sadoveanu egyik szövegének elbeszélőmódjáról. Egy másik verzióban a diákok egy beszéd megtartása előtti felkészülés fontosságáról kellett érvelő esszét írjanak.

Az első tétel A pontjánál öt feladatot fogalmaztak meg George Panu Amintiri de la Junimea din Iași c. művének részletével kapcsolatban.

Azok számára, akik beiratkoztak az érettségi vizsgára, az Országos Értékelési és Vizsgaközpont tételmintákat bocsátott a rendelkezésére.

Ahhoz, hogy valaki átmenjen az érettségin az szükséges, hogy minden vizsgáján legalább 5-öst érjen el és a jegyei átlaga meghaladja a 6-ost.

Kedden az anyanyelvi vizsgákkal folytatódik az érettségi. A végső eredményeket július 13-án teszik közzé. (edupedu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS