2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vannak olyan vállalkozóink, akik meg tudják osztani tapasztalatukat: értékelték a K Plusz negyedik évadát

2019. június 14. 13:54, utolsó frissítés: 14:03

Összesen 178 rendezvény körülbelül 5650 résztvevővel. Számokban ennyi a K Plusz program negyedik évada, amelynek az évadzáró nagy konferenciáját pénteken és szombaton szervezik Tehetséggondozás és Innováció címmel Kolozsváron. A konferencia hivatalos megnyitója előtt pedig a programot működtető PONT csoport, illetve Magyar Ifjúsági Központ (MIK) képviselői tartottak kiértékelő sajtótájékoztatót.


2015 óta működik K Plusz program. A PONT csoport a Kreatív Kolozsvár révén vesz részt a K Pluszban, míg a MIK feladata elsősorban az ernyője alá tartozó közösségszervező ifjúsági szerveteknek biztosítson teret, intézményi hátteret, és ahogyan Szilágyi-Kispista Ágota projektmenedzser mondta, továbbvigyék az ifjúsági főváros kapcsán a kolozsvári magyar ifjúsági szerveztek által elkezdett programokat. A MIK ernyője alá nagyjából 70 kisebb és nagyobb szervezet tartozik, ezek közül a legláthatóbbak a KMDSZ, a KMDT, illetve KIFOR. A K Plusz programot a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma támogatja a Nemzeti Tehetségprogramon keresztül.Visszatérve a rendezvényekre. A Kreatív Kolozsvárnak összesen 13 rendezvénye volt, a MIK 35 tevékenységet szervezett, míg összesen 130 eseményt fogadtak be. Ebben az évadban a Kreatív Kolozsvár eseményeinek nagyjából 600 résztvevője volt, a MIK rendezvényein 1150 személy vett rész, míg a befogadott események résztvevőinek a száma nagyjából 3900. Az elmúlt négy évben a Kreatív Kolozsvár keretében 91 rendezvényt szerveztek, amelynek 3850 résztvevője volt, a MIK 72 programmal vett részt, amelyek összesen 2860 embert vonzottak be, illetve 382 eseményt fogadtak be, amelynek a résztvevőinek a száma közel 11 ezer volt.

"Egy olyan tanulási folyamaton mentünk végig, amiből megpróbáltuk megérteni azt, hogy mi az, amire valóban szükség van a társadalomban, a tehetséggondozás területén. Azt próbáltuk megérteni, hogyan lehet városi, kolozsvári szinten ökoszisztémát fejleszteni, a különböző szereplőket összekötni" - értékelt az elmúlt négy év Farkas András, a PONT csoport stratégiai igazgatója, aki szerint a K Plusz működése, az ott lebonyolított rendezvények bizonyították, hogy szükség van ilyen terekre, sőt sokszor nem is elég.

Mint elmondta büszkék arra, hogy sikerült elindítani egy tehetséggondozó mozgalmat. "Ebből próbálunk tanulni. Nagyon sok esetben külső szakértőket, trénereket, gyakorló vállalkozókat vontunk be a tevékenységünkbe, de külön büszkeség, hogy már felnevelkedtek olyan vállalkozók, akik már meg tudják osztani a saját tapasztalataikat. Nagyon szeretnénk, hogy Kolozsváron és Erdélyben kialakuljon az az ökoszisztéma, ahol tényleg megvannak a mentoraink, a szakembereink, a gyakorló vállalkozóink, tehát elérjük azt a szintet, amikor már nem kell importálni a tudást" - tette hozzá.

Az évadzáró konferenciáról és a következő évad tervéről is beszéltek. "Nem azt mondjuk, hogy mi tudjuk, mi az innováció. Szerintünk ez a konferencia annak a lehetőségét kell megteremtse, hogy beszéljünk arról, hogy mi az innováció, különböző szempontokat tegyünk hozzá, és tudjunk a konferencia nyomán olyan következtetéseket levonni, hogy az innováció mit is kellene fedjen, és hogyan is kellene történjen" - mondta. És nyilván a téma felvetése egyfajta irányt is jelent a következő évadra, mert mint Farkas fogalmazott a nyári szünetben átgondolják miként tudnák jobbá tenni a K Plusz programot, hogy úgy jelentkezzenek az ősztől, hogy az ötödik évad még jobb legyen, mint a negyedik, jobban megértsék mi történik, hogy ezt a kreatív tehetséggondozó ökoszisztémát tudják fejleszteni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS