2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ferenc pápa boldoggá avatta a hét mártír görögkatolikus püspököt Balázsfalván

2019. június 02. 14:36, utolsó frissítés: 14:39

Boldoggá avatta vasárnap Balázsfalván Ferenc pápa a kommunista rezsim által 1950 - 1970 között üldözött és megkínozott Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu és Iuliu Hossu görögkatolikus püspököt.

A balázsfalvi Szabadság mezején mintegy százezer személy gyűlt össze a pápa által celebrált szentmisére, amelynek során a szentatya boldoggá avatta a vértanú püspököket.

Ferenc pápa arról beszélt, hogy a hét mártír püspök példaértékű hittel és szeretettel szolgálta népét, és inkább eltűrte a nehéz rabságot, a kínzásokat, mintsem hogy hitét megtagadja. Fellázadtak egy önkényes rendszer ellen, amely az ember alapvető jogait próbálta eltiporni. A román népre hagyott örökségüket két szóval lehet jellemezni: szabadság és nagylelkűség - jelentette ki Őszentsége.

'Abban a szomorú emlékezetű időszakban súlyos próbatételek elé állította a katolikus közözsséget a diktatórikus, ateista rezsim: a görögkatolikus egyház és a latin rítusú katolikus egyház minden püspökét és sok hívét üldözte, börtönbe záratta' - emlékeztetett.

Idézte az egyik vértanú püspököt, Iuliu Hossut: 'Isten azért küldött minket a szenvedés eme sötétségébe, hogy megbocsássunk és imádkozzunk mindannyiuk megtéréséért.'

'Ezek a szavak jelképezik és összegzik ezeknek a boldoggá avatottaknak a hozzáállását azokban a megpróbáltatásokkal terhes időkben, amikor segítették népüket hitvallásukban, anélkül, hogy megtörtek vagy bosszút álltak volna. Kínvallatóikkal szembeni nagylelkűségük profétikus üzenetet hordoz, és ma is arra szólít fel mindannyiunkat, hogy megbocsátással, jótékonysággal győzedelmeskedjünk a gyűlölet felett, következetesen és bátran megélve keresztény hitünket' - fogalmazott a katolikus egyházfő.

'Kedves testvéreim, ma is felütik a fejüket olyan új eszmék, amelyek alamuszi módon próbálnak előretörni és a leggazdagabb kulturális és vallási hagyományokból érkező embereket is el akarják szakítani gyökereiktől. Az ideológiai gyarmatosítások megvetik a személy, az élet, a házasság és a család értékeit, (...) és romboló, istentagadó javaslatokkal elsősorban fiataljaink és gyermekeink soraiban okoznak károkat, elszakítva gyökereiket, amelyek fejlődésüket segíthetnék elő' - mondta még a pápa Balázsfalván.

A Szentatya az 1586-os tordai országgyűlésen hozott, vallási toleranciáról szóló rendelkezést is megemlítette.

'Vannak hangok, amelyek félelmet és széthúzást próbálnak elhinteni, és el akarják törölni ezen tájak legbecsesebb örökségét' - mondta, leszögezve, hogy az 1586-os tordai országgyűlésen hozott döntés 'mindenféle radikalizmust büntetett, a vallási toleranciát hirdette, elsők között Európában.'

Ferenc pápa arra kérte hallgatóságát, hogy a boldoggá avatott püspökök szellemében harcoljanak a romboló ideológiák ellen, és hirdessék a szabadság, nagylelkűség eszméit, hogy a széthúzás fölött diadalmaskodjék a testvériség és a párbeszéd.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS