2023. március 29. szerdaAuguszta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nincs boldogabb ország a környéken Romániánál

2019. március 20. 17:25, utolsó frissítés: 17:25

Románia a Föld 48. legboldogabb országa - derül ki az ENSZ Nemzetközi Boldogság Napja alkalmából közzétett jelentésből. A tavalyi jelentéshez képest mind boldogságindexben, mind helyezésben javított az ország. A 5.945 értéket 6.070-re javítottuk, míg helyezésben négy helyet jöttünk előre. A környező országok közül Magyarország a 62., Ukrajna a 133., Moldova a 71., Bulgária a 97., Szerbia pedig a 70. helyet foglalja el. A balkáni országok közül Koszovó, illetve Szlovénia foglal el jobb helyezést nálunk, előbbi a 46. helyezett, míg utóbbi a 44. helyezett. A legboldogabb, hasonlóan tavalyhoz Finnország lett, utána következik Dánia és Norvégia.


Románia a 48. a listánRománia a 48. a listán


Összesen 156 államot listáznak a jelentésben, a legrosszabb helyezést a polgárháborús körülmények között élő Dél-Szudán kapta, előtte pedig a szintén hasonló helyzetben lévő Közép-Afrikai Köztársaság, illetve Afganisztán van.

A legboldogabb országokA legboldogabb országok


A lista 2016-2018 között végzett kutatásokon alapszik, és a következő (a boldogság szempontjából nem tudjuk mennyire releváns, de így nevezik a listát) szempontokat vették figyelembe:

* az anyagi jólét az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) alapján
* az egyének mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek
* a születéskor várható egészséges élettartam hossza
* az egyének mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben
* az egyének mennyire nagylelkűek
* a korrupció mértéke a társadalomban

A lista összeállítói egy olyan elemzést is készítettek, hogy az elmúlt tíz évben (a 2005-2008 között felvett mintához képest) hogyan változott a boldogságindex az egyes országokban. Románia ezen a 15. legjelentősebb javulást elérő ország, de olyanok vannak előtte, akik a felmérés paraméterei szerint nagyon lentről jönnek, így végzett például Benin az első helyen. Az egyetlen érdekesség ezen a listán Bulgária 3. helye, 1.167-t javítottak az értékükön. Déli szomszédunk nagyon rákapcsolt az elmúlt tíz évben, de hát még ugye így is jelentősen le van maradva. Magyarország ezen a listán például a 22. helyet foglalja el.

A legnagyobb hanyatlást (boldogságban) a még gazdasági válságban vergődő Venezuela könyvelhette el, ők az utolsók 1.944-es romlással, míg előttük Szíria végzett 1.861-es visszaeséssel.

Aki valóban arra kíváncsi, hogy mi teszi boldoggá az embereket, annak a Transindex korábbi rovatát ajánljuk, amiből például kiderül, hogy a BBTE-n hamarosan díszdoktori címet kapó Krasznahorkai László nem egy boldog ember, és nem is tud semmit a boldogságról, míg Orbán János Dénes korábban azt mondta, hogy a pénz, a nők és a kaja boldogítja leginkább (legalább őszinte volt). (hírszerk).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS