2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A tekerőpataki Bálint Attila lett a Kárpát-medence legjobb sajtkészítője

2019. január 04. 14:47, utolsó frissítés: 15:04

Gyergyótekerőpataki Bálint Attila érdemelte ki a Kárpát-medence legjobb sajtkészítőjének járó díjat 2018-ban - írja a Hargita Népe a Caritas Vidékfejlesztés sajtótájékoztatójára hivatkozva. A díjat a budapesti Vajdahunyad várában tartott Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon ítélték oda a gyergyói sajtkészítőnek a szakmai zsűri döntése alapján.


Bálint AttilaBálint Attila


Bálint Attila a Caritas Vidékfejlesztés sajtkészítő képzésén svájci és magyarországi sajtkészítőktől tanulta meg a kemény sajt készítésének alapjait. "A sajtkészítést nem lehet egy-két alkalommal megtanulni, nagyon sok gyakorlat kell, én még a mai napig is tanulok, előfordul, hogy segítségre szorulok" – mondta Bálint, akinek családi gazdaságában naponta 120 liter tejet dolgoznak fel, főként félkemény, kemény sajtokat készítenek. Alkalmazottjuk nincs, a család minden tagja kiveszi a részét a munkából.

A sajtokat gyergyószentmiklósi, csíkszeredai, illetve székelyudvarhelyi vásárokon értékesítik, de évente néhány alkalommal magyarországi vásárokra is elmennek. Emellett a tekerőpataki saját műhelyükben is fogadják a vásárlókat. A Facebookon pedig a Gyergyótekerőpataki Kézműves Sajtok oldalon találtok bővebb tájékoztatást a termékeikről.

(A Székely Gazda riportjában 12:30-tól látható Bálint Attila)

A sajtótájékoztatón Kéménes László, a Ca­ritas Vidékfejlesztés munkatársa azt hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják a kemény sajt készítés meghonosítását egész Erdélyben, ezért szerveznek rendszeresen képzéseket svájci mesterek vezetésével. (hargitanepe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS