2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tudjátok, hogy mikor állítottak először karácsonyfát Romániában?

2018. december 27. 17:28, utolsó frissítés: 17:46

A német Hohenzollern-dinasztia trónra lépésével állítottak először karácsonyfát a Román Fejedelemség területén 1866-ban - írja a Digi24. Nem meglepő, hogy a német család magával hozta a karácsonyfa-díszítés szokását is, hiszen a német területeken már a 16. században is díszítettek fát.


Az I. Károly fejedelem által magával hozott, az akkori romániai hagyományoktól idegen szokás pedig hamar meghonosodott a bukaresti nemesség körében, és idővel a fadíszítés a téli ünnepek egyik legfontosabb szokása lett. Mégsem egészen biztos, hogy a mai Románia területén csak akkor díszítettek először karácsonyfát.

View this post on Instagram

Ilustrată de Crăciun și Anul Nou cu Familia Regală a României, în anul 1906. #familiaregalaaromaniei #casaregala #romaniaregala #regelecarol #reginaelisabetaaromaniei #reginaelisabeta #regeleferdinand #reginamaria #romania

A post shared by Familia Regală a României (@familiaregalaaromaniei) onA múlt-kor történelmi magazin összegzése szerint már a kereszténység megszületése előtt is különleges jelentőséggel bírtak az örökzöldek az ókori népek számára, így például a germánoknak, a rómaiaknak és a keltáknak is. Ezen népek még csak örökzöld faágakat aggattak ki otthonaik ajtajára és ablakaira, mert úgy tartották, hogy ezek távol tartják a gonosz lelkeket, szellemeket, boszorkányokat, megóvnak a betegségektől.

A mai értelemben vett karácsonyfák állításáról az első információk az 1440-es évekből származnak, Rigából. A fadíszítésről Sebastian Brandt – akit sokan a karácsonyfa első említőjének tartanak – is hírt ad 1494-ben megjelent Bolondhajó című művében. A karácsonyfák német területeken való elterjedésének a lutheri reformáció adott lendületet, a protestánsok voltak a terjesztői a karácsonyfa-állítás mai értelemben vett kultuszának. Ebben valószínűleg az a legenda is közrejátszott, amely szerint maga Luther Márton volt az első, aki égő gyertyákkal díszített a karácsonyfát.

Amerikában a karácsonyfa-állítás szokását szintén német telepesek vitték be a BBC History Magazin összegzése szerint, 1830-as évekből származnak az első feljegyzések Pennsylvaniából. Sokat dobott az amerikai és brit elterjedésén, hogy Viktória királynő német férjével, Albert szász-coburg-gothai herceggel is karácsonyfát díszített. A királyi pár 1846-ban az Illustrated London News című lap egyik rajzán volt látható gyermekeik körében, a feldíszített fenyőfa mellett. Ők hozták igazán divatba a faállítást.

Magyarországon először valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állíttatott fát 1824-ben, de elterjesztésében jelentős szerepe volt a Podmaniczky és a Bezéredy családoknak is. Az új szokás a városokban viszonylag gyorsan meghonosodott. Jókai Mór 1854-ben A koldusgyermek – Karácsoni történetben már olyan árva gyerekről ír, aki az utcáról csodálhatja a boltablakokba kitett, viaszgyertyákkal, cukorangyalkákkal széppé varázsolt fenyőfákat.

A 19. század második felében az akkori Magyarország nagyvárosaiban, a vidéki kúriákban egyre több hívet hódított meg az új szokás, az aradi Alföld című újságban már 1862-ben arról számoltak be, hogy egy nőnevelő-intézet növendékei Deák Ferencnek karácsonyfát állítottak, amelynek minden ágán egy-egy általuk készített kézimunka függött. Tehát a mai Románia területére már 1862-ben biztosan eljutott a híre. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS