2020. december 5. szombatVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mégsem árt az alvásnak a túl sok képernyőnézés?

2018. december 07. 15:56, utolsó frissítés: 15:59

A Candy Chursh-rajongó szülők nagy örömére brit tudósok kimutatták, hogy a gyereket nyugodt szívvel a tablett előtt lehet felejteni anélkül, hogy másnap zombi legyen az iskolában. Szerintük az, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek képernyők előtt, nem befolyásolja az alvásuk hosszát.


Az Oxford Egyetemről származó tanulmány ellentmond az eddigi kutatásoknak, amelyek azt mutatták ki, hogy a túlzottan sok képernyő előtt eltöltött idő összeköttetésben áll azzal, hogy a gyerekek nem pihennek eleget. A tanulmány következtetése szerint a gyerekek képernyő-bámulása és az alvási ideje között nagyon kevés a kapcsolat. Azonban egy brit háziorvos szerint az ő klinikai tapasztalatai sem ezt igazolják.

Az Oxford Internet Intézet által végzett kutatás egy olyan, az Egyesült Államokból származó 2016-os gyermek-egészségügyi vizsgálaton alapul, amelyben szülők az egész országból kérdőíveket töltöttek ki a háztartásukkal kapcsolatban.

A gyerekek „digitális képernyő előtt töltött ideje” két, a 6 hónap és 17 év közötti gyerekek hétköznapjára vonatkozó kérdésére adott válaszon alapult: mennyit töltenek el számítógép, telefon, videójátékok és egyéb elektronikus eszközök előtt, illetve mennyi időt töltenek tévénézéssel és videójátékokkal.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kütyüktől tartózkodó tinédzserek csak kicsivel aludtak többet, mint azok a kortársaik, akik egész nap a képernyők előtt ültek.

A kutatást vezető Andrew Przbylski professzor ugyanakkor elismerte, hogy az adatok pontatlanok lehetnek, mert a szülők bevallásán alapulnak. És ki ne hallott volna már arról, hogy a gyerekek éjszaka, titokban tovább használják az eszközeiket?

Sok techcég, beleértve az Apple-t, a Google-t és a Facebookot is, olyan szolgáltatásokat vezettek be, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy ellenőrizzék, mennyi időt töltenek a képernyő előtt.

De az is ismert, hogy néhány techguru eltiltotta gyerekeit a saját eszközeik használatától. Steve Jobs, az Apple elhunyt vezére pl. nem engedte fiatal gyerekeinek, hogy iPad-jük legyen. Bill Gates, a Microsoft társalapítója pedig megtiltotta gyerekeinek, hogy mobiltelefont használjanak, amíg tinédzserek nem lettek. Tim Cook, az Apple jelenlegi vezetője pedig azt mondta, hogy nem engedné meg, hogy unokaöcse a közösségi oldalakhoz csatlakozzon. (BBC)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS