2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatták az új, 100%-ban román traktort

2018. október 30. 17:28, utolsó frissítés: 18:01

Bukarestben kedden bemutatták a szászrégeni IRUM gyár legújabb, teljes egészében Romániában gyártott traktorát. A TAGRO 10 év kihagyás után az első román traktor. Legutóbb a brassói traktorgyárban (Uzina Tractorul Brașov) készültek teljes egészében román traktorok.A haszonjárművet elsősorban kis- és közepes gazdaságoknak szánja a gyártó, akinek a tájékoztatása szerint a traktort mindennel felszerelték, ami egy modern járműhöz szükséges. Van benne rádióvezérlés és légkondicionáló is. A most bemutatott modell 102 lóerős.
Közlésük szerint az év végiéig befejeződik a homologizációs folyamat a bukaresti Román Gépkocsi-nyilvántartó Hivatalban, így attól kezdve be is lehet majd őket íratni forgalomba.

A TAGRO traktorok ára 34500-34950 euró között változik, és jövő év áprilisában kezdődik el a sorozatgyártása. A tervek szerint az első évben már legalább 200 traktort gyártanak és értékesítenek. A traktorokat elsősorban Magyarországra exportálják, de "nagyon érdekesnek' tartják a bolgár és az ukrán piacot is.

"Az volt a célunk, hogy egy jó ár/érték arányú haszonjárművet gyártsunk, amelyet leginkább a kis- és közepes gazdálkodók használhatnak. (...) Figyeltünk arra, hogy a traktor exportképes legyen és büszkén képviselje a román ipart a nagyvilágban" - nyilatkozta Andrei Oltean, az IRUM fejlesztési igazgatója.

A szászrégeni IRUM-ot 65 évvel ezelőtt, 1953-ban alapították mezőgazdasági és erdészeti gépek javítására. 1969-ben kezdték meg az erdészeti traktorok gyártását. A gyárat 1996-ban vásárolta meg a Maviprod Csoport, ezzel megmentette a csőd szélén álló üzemet. 2007-ben már kötöttek partnerséget a brassói traktorgyárral egy saját román traktor fejlesztésére, de a brassói üzem csődjével a projekt meghiúsult. 2010 óta gyártanak Belarus mezőgazdasági traktorokat. A saját traktor fejlesztésében 2015-ben kezdtek.Romániában évente nagyjából 2500 traktort értékesítenek. A piac 20 százalékát fedték le a szászrégeni gyár termékei. Aki többet szeretne megtudni a traktor technikai paramétereiről az kattintson ide, aki pedig élőben szeretné látni, annak az október 31. és november 4. között zajló bukaresti Indagra mezőgazdasági expóra kell ellátogatnia. (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS