2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A MIÉRT azt szeretné, hogy az önkormányzatok fogjanak össze a „vandálokkal”

2018. szeptember 06. 16:57, utolsó frissítés: 17:04

Javaslatokkal segítené azokat a vandálokat a Magyar Ifjúsági Értekezlet, akik az elmúlt napokban gyűlölködésüknek adtak hangot - derül ki a közleményükből.

Szerdán Szatmárnémetiben jelent meg magyarellenes felirat a Széchenyi István-szobor talapzatán, amelyre az „Aici e România” („Itt Románia van”) szöveget fújták:Múlt szombaton pedig Marosvásárhelyen írtak fel egy ház falára románellenes szöveget:A MIÉRT-nek – különösen a centenárium évében – két javaslata van azok számára, akik a falakon szeretnék hagyni a véleményüket.

„Szeretnénk, ha a két közösség megbecsülné egymást és gyűlölködés helyett az együttműködésre fektetne hangsúlyt. Nagyszerű magyar és román versek várnak arra, hogy a fordításuk megjelenjen, de mindkét nemzetnek vannak gondolkodói, művészei, politikusai és sokan mások, akik tettek a békés együttélésért, és akik művei megjelenhetnek a falakon. Szeretnénk azt is, ha az önkormányzatok támogatnák a fiatalokat abban, hogy legális falakon éljenek művészi adottságaikkal: ehhez mindössze olyan helyszínekre van szükség, ahol megadhatják az engedélyt – jó példával elől jár például Sepsiszentgyörgy, ahol nem messze a központtól gyönyörű graffitik születtek az önkormányzat és a művészek együttműködésével.”- áll a szervezet szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

„Sajnos minden közösségben vannak olyan szélsőséges hangok, amelyek uszítani próbálnak, de nekünk az a feladatunk, hogy közös projekteket, együttgondolkodási lehetőségeket találjunk. Arra buzdítunk minden fiatalt, hogy ne az előítéletek mentén gondolkodjon, hanem adjon lehetőséget egymás megismerésére” – fogalmazott Oltean Csongor MIÉRT-elnök. Hozzátette: mi lehetünk az a generáció, amelyik a száz éve berögzült mentalitást félre tudja tenni és a jövőt építi, közösen más nemzetekkel. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS