2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén is lesz miből válogatni a kézdi Őszi Sokadalmon

2018. augusztus 29. 17:56, utolsó frissítés: 18:07

Ha augusztus vége, akkor Őszi Sokadalom Kézdivásárhelyen. Az értékszüret jegyében megszervezett városünnep a jól bevált programok mellett izgalmas újdonságokkal is jelentkezik.

Vásár, gyermekváros, ifjúsági tér

Az Őszi Sokadalom középpontjában idén is a hagyományos termék- és őszi vásár áll, ahol körülbelül száz helyi termelő és kézműves portékájából lehet válogatni három napon át. A vásárt pénteken 12 órától nyitják meg, szombaton és vasárnap 10 órától lehet beszerezni a vásárfiát.

A legkisebbek számára idén is megnyitja kapuit a Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek tere a Gyulafehérvári Caritas szervezésében. A gyerekeket pénteken 15 és 18, szombaton és vasárnap pedig 11 és 14, illetve 15 és 18 óra között várják a Gábor Áron téren, ahol számos ügyességi játékkal és kreatív műhellyel tehetik próbára rátermettségüket.A fiatalokat idén is Ifjúsági tér várja, ahol érdekes előadások, beszélgetések, szórakoztató programok közül válogathatnak. Pénteken az érdeklődők izgalmas kvízjátékban próbálhatják ki magukat, majd az este beerponggal zárul. Szombaton szó lesz a nők elleni erőszakról, a tanügy helyzetéről, a személyes márkaépítésről, de meg lehet ismerni a tűzzsonglőrködés vagy a borászat rejtelmeivel is. Szórakoztató kísérletekkel érkezik a Sapientia EMTE Csíkszeredai kara, majd Török Csongor tűzzsonglőr látványos műsorát lehet megtekinteni. Vasárnap zöld játékokat, illetve az EVS programot mutatja be a Zöld Nap Egyesület, majd beszélgetések következnek a fiatalok és a színház világáról, fesztiválszervezésről, valamint múzeum-, illetve startup alapításról. Végezetül az Aviva tornamódszerrel ismerkedhetnek meg a fiatalok.

Koncertek

A városnapok zenei színpadán helyi, környékbeli és magyarországi fellépők szórakoztatják a Gábor Áron térre kilátogatókat. Pénteken a hagyományokhoz híven a Tanulók Klubja mazsorettcsoportjainak és fúvószenekarának fellépése nyitja meg a rendezvényt, majd a rock és metál zene kerül előtérbe, előbb az Iris, majd a Pokolgép lép színpadra. Végül az alternatív vonalat képviselő Magashegyi Underground koncertjével zárul az este.

Szombaton a kora délutáni órákban helyi óvodák és iskolák zenés, táncos produkcióit lehet megtekinteni, majd a sepsiszentgyörgyi Mano and Friends zenekar csap a húrok közé. 20 órától következik az idei városnapok egyik színfoltja, Donizetti: Szerelmi bájital című vígoperáját mutatja be a Magyar Állami Operaház, a Gördülő Opera Székelyföld turné keretében, a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. Ezt követően ismét a könnyűzenéé lesz a főszerep, Freddie zárja a szombati koncertek sorát a nagyszínpadon.Vasárnap Simó Annamária és zenekara melegíti be a közönséget, majd a magyar népzene egyik kiválósága, a Csík zenekar lép színpadra. Az Őszi Sokadalom zárókoncertjét idén Rúzsa Magdi adja, aki legnagyobb slágereit hozza el a céhes városba. A városünnep látványos tűzijátékkal ér véget.

Borudvar, utcazene, bulik

A Borudvarban a népzene és a néptánc elegyedik a finomabbnál-finomabb erdélyi borokkal. Csütörtökön a Free Connection zenekar koncertezik, pénteken Teleki Aranka viseletkészítő divatbemutatóját lehet megtekinteni. Szombaton beszélgetés és könyvbemutató lesz Gáspárik Attilával és Fekete Vincével, majd a kászonújfalusi népi zenekar lép színpadra. Vasárnap a Perkő néptáncegyüttes szórakoztatja a közönséget, majd táncház következik a Jazz Pajtában.

Ebben az évben is utcazene teszi hangulatosabbá az Őszi Sokadalom vásári forgatagát. Szombaton a Hit Factory, a Lunar Acoustic Trio, a Maja & The Crazy Plumbers és a Millió rózsaszál gondoskodik a jó hangulatról, vasárnap az Old Bumeráng és az Imette is csatlakozik a fellépők sorához. A koncertek szombaton az OTP Bank előtti, vasárnap a Vigadó előtti téren zajlanak.Aki nem fárad ki az esti koncertek után, az Urbanizé bulikon táncolhat egészen hajnalig. A bulik sorát a szerdai W-Session nyitja a Borudvarban, hétvégén pedig a Molnár Józsiás parkban felhúzott nagyméretű sátorban folytatódik a szórakozás. Pénteken Sllash & Doppe, Mano & Azteca és Levitation, szombaton Grid, Dj Shiver, Nick Havsen és PDBR biztosítja a talpalávalót. Vasárnap este after party a Borudvarban, zenél Tamaka. Szombaton Project Sokadalom buli lesz az Elegance Clubban, a fellépők között Dj Blue Light és Tennerbrack.

Vigadó, könyvtár, múzeum

Több helyi kulturális intézmény is bekapcsolódik a városünnep programjaiba. Az Őszi Sokadalom keretében indul a Vigadó Művelődési Ház új évada. Az érdeklődőket könyvbemutatókkal, filmvetítésekkel és kiállításmegnyitókkal várják szerdától egészen vasárnapig. Csütörtökön a Vigadó dísztermében adják át a Pro Urbe-díjat, amelyet Szőcs Géza pedagógus, helytörténész, kultúraszervező vesz át.A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban pénteken papírszínházi előadás és vetített-képes előadás lesz, szombaton pedig családi nappal várják a látogatókat. A családi napon a gyerekeknek könyvtár-bemutatással, meseolvasással, mesekönyvkészítéssel, drámajátékokkal és kincsvadászattal készülnek, a szülők pedig arról tanulhatnak, hogy hogyan neveljék olvasásra gyermeküket. Az Incze László Céhtörténeti Múzeumban szombaton 12 órától nyitják meg a Barcsay mester és tanítványai című vándorkiállítást Barcsay Jenő, Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás szitanyomataiból.

Egyéb programok

A Pityókafesztiválnak ebben az évben is a Molnár Józsiás park ad otthon, szombaton 9 és 16 óra között. A kilencedik kiadásához érkezett gasztronómiai rendezvény legjobbjait ezúttal is díjazzák. Szombaton a Kosztándi Galériában ipari parkos programmal várják az érdeklődőket. Lesz projekt bemutató, kerekasztal beszélgetés, fogadás és ötletbörze, illetve az ipari parkok helyszíni szemléjére is sor kerül.Pénteken 14 órától a vállalkozói inkubátorházban ünnepli 10 éves jubileumát a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, amely alkalomból ízelítőt lehet kapni az egyesület munkáiból, könyveiből, fotóiból és süteményeiből. Ugyancsak pénteken, 18 órától XIX. századi korkép – korzózás a főtéren korhű ruhákban, a Nők Egyesületének szervezésében.

A Gyűjtemények Házában pénteken 17 órától nyitják meg a VII. országos és nemzetközi papírszalvéta, kártyanaptár és telefonkártya kiállítás és börzét a Hobbi Cserebere Klub szervezésében. A kiállítás a városnapok alatt 8 és 20 óra között látogatható.

Az Őszi Sokadalom részletes programja megtekinthető a www.oszisokadalom.ro címen. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS