2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Társasjátékok, kreatív tábor és kísérleti dokumentumfilm: három új projekt a Kastély Erdélyben programban

2018. augusztus 10. 12:16, utolsó frissítés: 12:39

Három új projekt indult a Kastély Erdélyben keretében, tájékoztatnak közleményükben a program szervezői. Az EduKASTÉLY projektben 12 interaktív játék készül, amelyek segítségével a 4-12 évesek játékosan kerülhetnek közelebb az erdélyi kastélyok történetéhez. A szeptemberben megrendezendő III. Kastély FORMULA táborban a marosvécsi Kemény-kastély fenntartható fejlesztéséről, hasznosíthatóságáról gondolkoznak együtt különböző szakterületek szakértői. A Kastély Erdélyben: History is Our Story pedig egy interaktív webdokumentumfilm elkészítését tűzte ki célul három kastély bemutatásával.

EduKASTÉLY – játszva tanulni az erdélyi kastélyok történetéről

"A Kastély Erdélyben programnak mindig is egyik célja volt az erdélyi kastélyok és kúriák népszerűsítése, történetük megismertetése, a közösség életében betöltött szerepük kiemelése. Az ismeretterjesztés egyik fő célközönségét pedig éppen azok a gyerekek alkotják, akik szüleikkel, tanáraikkal meglátogatják Erdély kastélyait, közülük is az a korosztály, amelynek érdeklődését interaktív, izgalmas játékokkal lehet leginkább felkelteni" - írják.Az EduKASTÉLY projekt ezért 12 olyan játékot fejleszt, amelyek segítségével a 4-12 éves gyerekek játékos úton szerezhetnek értékes információkat mind az egyes kastélyokról, ahol ezeket kipróbálhatják, mind pedig azokról a történelmi korokról, emberekről, életstílusról, amelyek részei a kastélyok történetének. Élményalapú tanulást kínálnak ezek a játékok, a gyerekek pedig egy kis időre maguk is belecsöppenhetnek az adott korok világába.

A projektben négy játéktípus szerepel, mindegyikből 3-3 játék készül. A konstruáló játékok leginkább a kisebbeknek okoznak örömöt, de a rajtuk elrejtett információk lehet még a szüleiknek is érdekesek lehetnek. Az értelemfejlesztő szabályjátékok leginkább a kisiskolásokat (és szüleiket) célozzák. A szenzoriális játékok bekapcsolják a gyerekek tapintó és szagló érzékeit; minél több érzékszerv vesz részt a tanulásban, annál inkább elmélyül az új ismeretanyag. A logikai játékok pedig örömet okoznak mindkét korosztálynak, hiszen a feladatmegoldásához egyéni (vagy csoportos) következtetések révén érnek el.

A játékok természetes anyagokból (fa, homok, víz, kő) készülnek. A képi világ megtervezésében és modernizálásában nagy hangsúly kerül a fennmaradt történelmi, stílustörténeti és egyéb hagyatékokra.

Minden játék három nyelvre – magyar, román, angol – optimalizálva készül el. A játékok 2018 őszén mutatják be, különböző, kastélyokban szervezett eseményeken.


Kastély FORMULA tábor 3.0 – fejlesztési modellek: a marosvécsi Kemény-kastély

A Kastély Erdélyben program szeptember 10. és 16. között szervezi meg a harmadik Formula interdiszciplináris műhelytábort. A táborban ezúttal az irodalmi és történelmi vonatkozásokban gazdag marosvécsi Kemény-kastély hosszútávú fenntarthatóságára és közösségi felhasználására fognak javaslatokat megfogalmazni és kidolgozni a különböző szakterületeken tanuló és dolgozó fiatalok.

A műhelytábor célja az, hogy összehozza ezeket a fiatalokat, hogy minél több nézőpontból világítsanak rá egy lehetséges megoldásra, együtt gondolkodjanak és együtt tervezzenek. A résztvevők a táborban kamatoztatni tudják készségeiket, szerteágazó tudásukat, és megtanulják ötleteiket innovatív és hatékony megoldássá, szolgáltatássá formálni.

A FORMULA tábor a design thinking tervezés-módszer segítségével kreatív, innovatív megoldások kidolgozását tűzi ki célul. A résztvevők szakértő csoportvezetők irányításával fognak eljutni a probléma megfogalmazásától a tervezésen át egészen a megvalósításig. A tábor végén, szeptember 15-én nyílt napon fogják bemutatni a résztvevők az eredményeiket.A tábor ingyenes, 30 résztvevőt tud fogadni, akik számára a szakmai programokon kívül szállást és napi 3 étkezést biztosítanak a szervezők. Legfeljebb 30 éves fiatalok jelentkezését várják augusztus 31., péntek 21:00 óráig, a résztvevők szeptember 3-ig kapnak visszajelzést. További részletek és jelentkezés a Facebook-eseményben.

A Kastély Erdélyben program korábban a gyalui Rákóczi-Bánffy várkastélyban és az olaszteleki Daniel-kastélyban szervezett FORMULA tábort.

Kastély Erdélyben: History is Our Story - interaktív webdokumentumfilm készül három erdélyi kastélyról

A History is Our Story egy kétéves stratégiai projekt, amelynek elsődleges célja három különleges erdélyi kastély és közösség helyzetének, lehetőségeinek bemutatása egy többszörösen is kísérleti módszer segítségével.

"A három kastély helyzete földrajzilag, történetileg és jövőképének szempontjából is különleges: a Bonyha-Erzsébetváros-Erdőszentgyörgy földrajzi háromszögében három egyedi történet bontakozik ki, a főszereplők pedig az egyes települések meghatározó pontjai, a kastélyok és a helyi közösségben betöltött szerepük" - állítják.

A webdokumentumfilm a bonyhai Bethlen-kastély, az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély és az erzsébetvárosi Apaffy-kastély, valamit a három közösség történeteire épül. Azonban a történetek megtalálása, megírása, felvétele és tálalása önmagában is kihívást jelent. A Kastély Erdélyben program arra vállalkozik, hogy Felméri Cecília kolozsvári filmrendező segítségével megkeresse ezeket a történeteket. Ősztől interdiszciplináris szakértői csapattal elindul az ismerkedési, kutatási folyamat, és mivel a kamera már itt végig pörögni fog, a kutatás is a történet szerves részévé válhat. A talált történetek pedig majd a rendező kezében dokumentumfilmmé alakulnak, majd pedig egy interaktív weboldalba ágyazva keresik azt a közönséget, aki segít ezeket a történeteket továbbgondolni, továbbépíteni.

Mindhárom projekt a romániai Országos Kulturális Alap (AFCN) támogatásával valósul meg.

A Kastély Erdélyben programot a PONT Csoport 2015 márciusában indította el azzal a céllal, hogy olyan stratégiát és hálózatot alakítson ki, amely az erdélyi kastélyok és kúriák hosszútávú gazdasági és társadalmi fenntartható hasznosítását szolgálja. A program keretében az elmúlt két év alatt szakértők segítségével kidolgoztuk a háromnyelvű fejlesztési stratégiát, elindítottuk a szintén háromnyelvű honlapot és mobilapplikációt, amely 300 erdélyi kastélyról és kúriáról tartalmaz értékes és hiánypótló információt. 2016-ban jött létre a Kastély Erdélyben Koalíció, amelyhez mindeddig harminc erdélyi kastélytulajdonos csatlakozott. 2017-ben elindult a Kastély Erdélyben Shop, amelyben erdélyi művészek kastélyok ihlette alkotásait lehet megvásárolni, a vásárló pedig ezáltal a Kastély Erdélyben Alapot támogatja. Három konferencia, két interdiszciplináris tábor és több szakmai találkozó keretében pedig több mint 70 szakértőt, több mint 400 konferencia-résztvevőt, 70 táborozó fiatalt és 6 fiatal művészt vontunk be közvetlenül a munkafolyamatokba. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS