2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hamarosan elkészül Európa legmagasabb épülete

2018. augusztus 03. 13:24, utolsó frissítés: 15:06

Hamarosan elkészül Európa legmagasabb épülete az oroszországi Szentpéterváron - adja hírül a CNN. A Lakhta Központnak nevezett épület 462 méter magas lesz, és ez lesz a város első szuper magas, azaz 300 métert meghaladó magasságú épülete is egyben.

Az orosz épület a világ legészakibb felhőkarcolójává is válik az építők szerint.A 87 szintes épület más rekordot is megdönt: az alaptól a tetejéig haladva 90 fokos fordulatot tesz, ezzel ez a világ legmagasabb csavart dizájnú épülete.

Az épület részét képezi egy 260 méter hosszú, vegyes használatú épületszárny is. A lakórészek, irodák és kereskedelmi egységek 360 méteres magasságig vannak betervezve, ez után egy kilátó és egy étterem következik, valamint a lélegzetelállító kilátás a Finn-öbölre.

Európa második legmagasabb épülete szintén Oroszországban van, a moszkvai Föderáció Torony 374 méter magas, tavaly fejezték be és adták át. A fővárosban még öt 300 méter fölötti torony van.

A Laktha Tornyot 2012-ben kezdték építeni, és ebben lesz majd az állami gázipari vállalat, a Gazprom székhelye. A tervek szerint 2019 végén fogják átadni, idén nyáron lesznek kész a külső munkálatok, és még minimum egy év kell a belsőkhöz.

Az épület felületét 16 500 üvegpanelből rakták össze, és a legújabb szigetelőtechnológiákat használják, hogy minél kevesebb energiaveszteség érje az épületet. A tervezők ugyanakkor elmondták azt is, hogy más "zöld" megoldásokat is használnak, például a víz újrahasznosítása és tisztítása is megtörténik.

A torony körül sok közteret hoztak létre, szökőkutak, sétálóterek, és egy 2000 ülőhelyes amfiteátrum is lesz mellette. Összességében a világ 13. legmagasabb épülete lesz. (cnn)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS