2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borszék Bogrács Feszt: jövőre szintugrást ígérnek

2018. július 24. 13:33, utolsó frissítés: 13:33

Mintegy 6500-an fordultak meg július 13-15. között az első ízben megszervezett Borszék Bogrács Feszt – Ceaun Borsec Festival helyszínén, a borszéki sípályán. A Borszékfürdő népszerűsítéséért a Secvențe Alapítvány és a és a Papa la Sanyi gasztronómiai vállalkozás által elindított rendezvény jövőre jelentősen megemeli a színvonalat, és ehhez közpénzt is megpályázna.

Az idén teljes mértékben közpénz-támogatás nélkül megtartott, szinte teljes egészében önkéntes munkával megszervezett esemény Borszék turisztikai felemelkedéséért, elindított koncepció olyan multi-etnikus, művészeti, sport- és zenei rendezvény Románia fesztiválkínálatában, ami premiernek számított. A Secvențe Alapítvány és a Papa la Sanyi gasztronómiai vállalkozás szeretettel köszöni a résztvevők, meghívottak, közreműködők, stratégiai partnerek, önkéntesek és a Borszéki Városháza hozzájárulását a sikerhez, és azt ígérik: jövőre „10 léptékkel följebb” lépnek majd.Az emberek megérezték és megértették, hogy ez a #dordeborsec #borszekvagyakozas hívószavakkal ható esemény egy szívbéli kezdeményezés, közösségépítés, és nyomban mellénk álltak. Nagyon sokan jelezték már közben is, hogy jövőre csatlakoznának, és várjuk a többi barátainkat is mellénk, hogy minél jobban csinálhassuk – az idei hibákból, s a szeretettel küldött visszajelzésekből nagyon sokat tudunk építkezni. Szilárd meggyőződésem, hogy Borszék, a mi segítségünkkel, mindazokéval, akik csatlakozni szeretnének a projektünkhöz, nagyot fejlődik. Nincs kétségem afelől sem, hogy ez a fesztivál már jövőre egy önjáró “intézmény” lesz. Máris dolgozunk a 2019-es kiadáson, mely egyértelműen szintugrást hoz, sok-sok meglepetéssel - nyilatkozta Dan Burlac filmproducer, a Secvențe Alapítvány elnöke.

A Borszéki Városháza partnerségével a helyi Sípályán kialakított fesztiválhelyszínen mintegy 10 koncertre került sor, és ugyanitt különleges kulináris élményben lehetett része a látogatóknak, akik nemzeti kisebbségek bográcsosaiból kóstolgathattak. Mindemellett mesterségek, zeneműhelyek, természetvédelmi akció, vagy az üdülőtelep szépségeit ismertető kvízre is sor került, de siklóernyős produkciókat és kalandpályát, túrázást is választhatott a résztvevő a család minden tagját megszólító programból, emellett a közönség kipróbálhatta a népi feredő vagy a melegített borvizes Ó-sáros fürdőt is.  

A szervezők folyamatosan fogadják bármilyen nyelven a visszajelzéseket az esemény Facebook oldalára küldött üzenetben.A 2018-as premier legfontosabb eredményei:

A fesztivál őrző-védő szolgálatának becslése szerint a rendezvény programjait összesen 6500-an látogatták a három nap alatt.
A koncertek között nagy sikert aratott Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet mellett az Égvilág, Bosquito, Mircea Vintilă, Nightlosers, Timpuri Noi és Fanfara Transilvania muzsikája is.

Az ország „Outdoor-válogatottja” mozgósított

Az esemény koncepciójának egyik kiemelt stratégiai eleme a szabadtéri sportok, az Outdoor kultúra népszerűsítése. A témában szervezett konferencián olyan sport-legendákkal és egyben környezetvédelmi aktivistákkal találkozhatott a hallgatóság, mint Tiberiu Ușeriu sarkköri ultra maraton futó, Török Zsolt magashegyi hegymászó (www.torok.ro), vagy a civilben könyvtárosként dolgozó Avram Iancu (iancuavram.ro), aki, mint elmesélte: „egyszerű emberként, mindössze elhatározásból” fogott neki első romániaiként átúszni a La Manche csatornát. A konferenciát követően csatlakozott a fesztiválhoz Toma Coconea  ultra maraton futó (tomacoconea.ro) is. Ők közös üzenetben buzdították a közönséget a szabadban való mozgásra, illetve a továbbiakban is várják a közönség kérdéseit az említett Facebook-oldalon.

Sikeres volt az első ízben megszervezett, 63 résztvevővel lezajlott Borszék Cros hegyi terepfutó verseny is: a legfiatalabb futó 13, a legidősebb 71 éves volt. A részletes eredményekkel együtt a névsor – valamint a díjkiosztás képtár - megtalálható a Facebook-oldalon.

Az ingyenes programokat kínáló rendezvény egyik különlegessége volt, hogy az egyik fő médiapartner, a Marosvásárhelyi Rádió – Radio Târgu-Mureș România a fesztivált választotta 60 éves fennállásának megünneplésére: élő videó-közvetítéssel kínált zenés népzenei- és könnyűzenei műsort (melynek felvétele visszanézhető az oldalon) illetve bejelentette, hogy Gyergyószentmiklóson és Borszéken is indítanak egy éven belül újabb frekvenciákat.

Az esemény két utolsó napja nem szokványos performanszot is kínált: a Románia egyik legjobb láncfűrészes szobrászának tartott Cernat DG a közönség szeme láttára faragott ki egy medvét a bocsával, melyet a fesztivál óta is a borszéki Tündérkertben csodálhatnak meg a Borszékre látogatók.
A romániai természetfotósok egyesülete (FORONA) Víz témában készült vándorkiállítása augusztus 3-5 között újból megtekinthető lesz a fürdőtelepen.

Érdekes adat, hogy a kolozsvári CodeSpring cég által adományozott Ceaun Borsec Fest – Borszék Bogrács Feszt FestivApp-ot július 10-15 között 555 felhasználó töltötte le okostelefonjára.

Gasztro-kavalkád eredeti, nemzetiségi receptekkel

Az esemény gasztronómiai főszereplőitől, bográcsokból mintegy 1300 adagot kínáltak ingyenesen – ugyanis, a főzőverseny- és bemutató szabályzata szerint tilos volt az elkészült étkeket árusítaniuk a csapatoknak. A székely-örmény ízekkel rotyogó gyergyószentmiklósi Zsigmond András séf bográcsából fogyott el leggyorsabban az eledel: saját bevallása szerint alig félóra alatt 400 kóstolót porciózott ki.

A július 15-i főzőversenyre 11 csapat nevezett be. A díjazottak:
I. Díj (3500 lei): a kolozsvári Prodan család Vargányás kecsketokánya lett;
II. Díj (2500 lei): a szecselevárosi Mokányok csapatának Juh-tokánya lett ;
III. Díj (1500 lei): a frumószai Szépségek csapatának Csorda gulyása,
a Székely Csapat pedig elnyerte a zsűri – Jánossy Alíz (újságíró, Székely Konyha főszerkesztő), Liviu Lambrino (Bukarest, mesterszakács), Gelu Vișan (Kolozsvár, séf) - Fuchs ajándékcsomaggal járó különdíját.

Sajnáljuk, hogy nem jutott kóstoló mindenkinek, de ígérjük, jövőre úgy készülünk, hogy egész biztosan kóstolhassanak majd a vendégeink – nyilatkozta Dan Burlac. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS