2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már hat kolozsvári parkban helyeztek el térinstallációt Mátyás király emlékére

2018. július 09. 13:36, utolsó frissítés: 13:56

Immár hat kolozsvári köztéri parkban mesélnek Mátyás király szellemiségéről és történeteiről azok az asztalként és padként használható térinstallációk, amelyeket az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének felkérésére a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) helyezett ki. A Mátyás király születésének 575. évfordulóját felelevenítő projekt egyik támogatója Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, akinek a jelenlétében július 7-én, szombaton, az Engels téren avatták fel az igazságos király emlékét őrző legújabb köztéri alkotást.„Mátyást mind a mai napig az európai örökség kiemelkedő alakjaként tartjuk számon. Sok-sok hozzá kapcsolódó történetet mesélhetnénk, az ő bölcsességére, reneszánsz szellemiségére mai világunkban is gyakran lenne szükség” – mondta az RMDSZ-es EP-képviselő. Hozzátette: aki ma leül Mátyás király mellé, az a Corvinák megrendelője, a művészeteket is rendkívül pártoló reneszánsz király mellett találja magát. „Mátyás szellemisége útmutatás számunkra most is, hiszen tudás és tanulás nélkül nincs jövő, könyv és kultúra nélkül pedig nem megyünk semmire” – mondta. Sógor Csaba reményét fejezte ki, hogy aki leül ide Mátyás mellé, az otthon is előveszi a róla szóló történeteket, meséskönyveket, hiszen ezek megismertetése és átörökítése közös felelősségünk. Ezen a kezdeményezésen keresztül most az Európai Néppárt is támogat bennünket abban, hogy megőrizzük a király szellemiségének európai értékét – mondta.

„Minden alkotáson van egy pirossal jelzett négyzet, ez a Mátyás királyt megillető hely az asztalnál, mellé ülhet bárki, megpihenhet, elolvashatja a történeteket. Kolozsvár lakónegyedeiben helyezzük el ezeket a térinstallációkat, hogy a kolozsváriak naponta találkozhassanak a Mátyás-történetekkel, és a román közösség is ismerje meg jobban, hogy miért fontos számunkra az ő öröksége” – fogalmazott Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Elmondta, újszerűen próbálták meg feleleveníteni Mátyás király szellemiségét, négy nyelven olvasható történetekkel, hogy ne csupán a városlakók, hanem az ideérkezők is „részesülhessenek királyunk bölcsességében”.

A Mátyás-történeteket megismertető téralkotásokkal eddig a Merkúr parkban (Kiserdő-Györgyfalvi negyed), az Armatura parkban (Írisztelep), a Hétvezér téren és a Szamos-parton (Dónát negyed), a Kolina parkban (Monostori negyed) és az Engels téren (Attila negyed) találkozhatunk. A KIFOR tervei szerint az elkövetkezendő időszakban Kolozsvár még hat különböző pontján, két monostori, két sétatéri helyszínen, a Fellegváron, valamint a Vasutas parkban is „egy asztalhoz ülhetünk majd Mátyás királlyal”. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS