2020. december 5. szombatVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem volt túl nehéz az idei magyar érettségi

2018. június 26. 13:40, utolsó frissítés: 17:13

A magyar nyelv és irodalom érettségi tételek nem okoztak különösebb fejtörést a Fehér megyében tanuló végzős magyar diákoknak, állítják a végzősök.


Kérdésünkre Bőjte Emőke a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium pedagógia szakos tanulója elmondta, hogy nagy megkönnyebbüléssel jött ki a magyar érettségiről, mivel ő sokkal nehezebbre számított, de véleménye szerint könnyű tételeket kaptak, amelyekkel minden nehézség nélkül meg tudott birkózni.A humán szakos diákoknak az idei magyar érettségi első tételénél József Attila Nem emel föl című versét kellett elemezniük. A második tételnél a tanulók a közösségi médiáról, a Facebookról kaptak egy szöveget elemzésre, valamint: A Facebook nem okosít hanem inkább butít állítás mellett, vagy ellen kellett érvelőszöveget megfogalmazniuk.

A harmadik tétel címe: Az utazás szerepe és annak jelentősége egy epikus alkotásban. A tanulók választhattak Jókai Mór Aranyember című regénye, illetve Krúdy Gyula A hídon című novellája között, vagy választhattak más általuk ismert epikus művet is, amelyben az utazás szerepe és jelentősége kiemelkedő hangsúlyt kap. A harmadik tételnél egy több oldalas fogalmazást kellett készíteniük a tanulóknak a megadott témára.

Károly Krisztián a Gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum végzős diákja elmondta, hogy neki sem okoztak különösebb nehézséget a magyar nyelv és irodalom érettségi tételei és viszonylag könnyedén megoldotta a feladatokat.Krisztián elmondta, hogy ő amúgy sem úgy tekintett a magyar érettségire, mint egy megoldhatatlan problémára, hanem inkább úgy, mint egy olyan tantárgyra, amelynek segítésével emelni tud majd az érettségi médiáján.

A gyulafehérvári katolikus líceum végzős hallgatója, elmondása szerint megkönnyebbülten jött ki a vizsgáról, mivel szerinte a tételek könnyűek voltak és hasonló kaliberű feladatokra számított.

A reál szakos hallgatóknak az első tételnél Nagy László Ki viszi át a szerelmet című versét kellett elemezniük, majd a második tételnél az elektronikus eszközökről, vagy a hagyományos könyvből való olvasás mellett, vagy ellen kellett érvelő szöveget megfogalmazniuk.

A mártírok élete és az önfeláldozás témája köré épült a reál szakosok harmadik tétele. Itt a tanulók Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposza, vagy Szent Margit legendája között választhattak, de szóba jöhettek más általuk ismert olyan művek is, amelyek e köré a téma köré épülnek. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS