2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai tudósok: a liberálisok jobban szeretik a caffé lattét, mint a konzervatívok

2018. június 25. 17:23, utolsó frissítés: 2018. június 26. 11:05

A liberálisok több caffé latte-t isznak, mint a konzervatívok, derül ki egy nemrég publikált kutatásból, amelyet EurekAlert! ismertet.

Az 1500 amerikai megkérdezésével készült kutatásban a kávéivási szokások mellett a politikai preferenciákra, a jövedelemre, a nemre, a lakhelyre és a globalizációhoz fűződő viszonyra is rákérdeztek. Ebből végül az derült ki, hogy bár a liberálisok és konzervatívok egyformán élvezhetik a kávét, de a latte kávét a liberálisoknak a 16 százaléka, a mérsékelteknek 11 százaléka, míg a konzervatívoknak 9 százaléka kedveli.

Bár a kutatásban többi tényezőt is figyelembe vettek az összefüggések keresésekor, csak a liberálisok globalizációval kapcsolatos attitűdje volt a meghatározó abban, hogy miért szeretik inkább tejes kévét.

Az America first mozgalom nacionalista attitűdű hirdetői kisebb valószínűséggel választották a tejes kávét a megszokott kávéval szemben. A kutatás azt sugallja, hogy a gazdasági nacionalisták gyakran elutasítanak el nem amerikai vagy külföldi termékeket. Így annak ellenére is elutasíthatják az amerikai kávézókban kapható caffé latte-t, hogy az helyben készül. A konzervatív kávéfogyasztókat, hogy inkább a hagyományos főtt (nem eszpresszó) kávét választják a lattéval szemben.

Ebben az az ironikus, jegyzi meg a cikk, hogy az Egyesült Államok egy kis kivételtől eltekintve külföldről importálja a kávét, így a látte fogyasztása a kutatók szerint nagyobb mértékben járul hozzá az amerikai gazdasághoz, mint a hagyományos főtt kávé. Ennek oka a magas tejtartalma, ami inkább támogatja az amerikai tejfeldolgozást.

Az eredetileg a PS: Political Science & Politics szaklapban közzétett kutatást Diana Mutz, a Pennsylvania Egyetem kutatója és Jahnavi Rao jegyzi. (eurekalert.org)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS