2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kishuszár versennyel erősít az idei Székely Vágta

2018. június 22. 10:44, utolsó frissítés: 10:44

Elindult a jelentkezés a 2018-as Székely Vágtára. A szervezők, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa és a Vadon Egyesület, olyan székely lovasok jelentkezését várja, akik bizonyítani szeretnék, hogy nyeregbe termettek, és szívesen megméretkeznének Székelyföld képviseletéért a budapesti Nemzeti Vágtán.

Idén négy futamban lehet teljesíteni: lesz Székely Vágta, Góbé futam, nemzetközi futam, és újdonságként Kishuszár vágta is. Jelentkezési határidő 2018. június 29., péntek 12 óra.

Tavaly szigorított versenykiírással és –szabályzattal zajlott a Székely Vágta, emellett viszont a nyeremények összege is jelentősen megnövekedett – ezek idén sem változnak. Azon települések, akik ebben az évben is lovast küldenének a Székely Vágta futamaira, a jelentkezési lap kitöltésével, valamint a nevezési díj befizetésével tehetik meg ezt, a megadott határidőig.

A nevezés feltételei nem változtak: bármely Kovászna, Hargita vagy Maros megyei településnek jogában áll benevezni egy csapatot. Minden csapat egy lóból és három személyből áll, a lovas, a kísérő és és a csapatvezető alkotják a csapatot. A Székely Vágta nevezési díja 1200 lej.

A benevezett ló lehet bármilyen fajtájú és nemű, 5 éves (születési év: 2013) vagy idősebb, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek.Idén is kivételt képeznek az ismeretlen származású lovak, valamint az argentin póló póni, az Akhal Teke, az angol telivér, verseny félvér fajtájú vagy genetikalilag oda sorolható lovak.

A Székely Vágta szervezői, hasonlóan a tavalyi szabályzathoz, idén is megtérítik az utazási költségét minden lovasnak, 1000 lej értékben, aki sikeres állatorvosi vizsgát teljesít.

Az elő- és középfutam győztesek sem távoznak üres kézzel: az előfutam első helyezettje 1000 lejt, míg a középfutam legjobbja 2000 lejt kap. A Székely Vágta győztese 5000 lejben részesül, a második díjas 4000 lejt kap, a harmadik helyezett 3000 lejjel lesz gazdagabb, és nem távozik üres kézzel a negyedik helyezett sem, az ő díja 2000 lej.

A Góbé futam nevezési feltételei megegyeznek a Székely Vágtáéval, a ló származásában van csak eltérés, itt ugyanis nem kell igazolni az állat eredetét. Az egyéb kivétel itt is érvényes, az utazási költség, sikeres állatorvosi vizsga esetén, 500 lej. Díjak: I. díj - 2500 lej, II. díj - 2000 lej, III. Díj - 1500 lej.


ELŐSZÖR LESZ KISHUSZÁR VÁGTA

Már a tavaly volt indulója a Nemzeti Vágta kishuszár futamának, akkor a sepsiszentgyörgyi Kolumbán Örs képviselte a Székely Vágta csapatát, valamint Sepsiszentgyörgyöt a fiatalok vágtáján. Idén ez a képviselet is verseny keretében dőlhet el. Itt a verseny távja egy kör, tehát 600 m és nincs nevezési díj a futamra. Az utazási költség megterítése a kishuszárt is megilleti: sikeres állatorvosi vizsga esetén 500 lejben részesül.

A Kishuszár vágtára lehet jelentkezni bármilyen fajtájú és nemű, 4 éves (születési év: 2014) vagy idősebb lóval, maximális kis póni méret 138 cm (patkóval). A versenyen induló lovas 10 és 16 év közötti (2002. január 1. és 2008. december 31. között született) gyermek lehet, indulásához szülői beleegyezési nyilatkozat szükséges. Díjak: I. díj - 2500 lej, II. díj - 2000 lej, III. díj - 1500 lej.

SZABADTÉRI TÁNCHÁZ

A Székely Vágta keretén belül, szombat este, azaz július 14-én egy nagyszabású székelyföldi, szabadtéri táncházra kerül sor, amelyen több település táncegyüttesei vesznek részt, így képviselve Kovászna, Hargita és Maros megyét. Muzsikál az Üsztürü Zenekar, Dezső Attila és barátai, valamint a Folker Zenekar. A táncházat gyermekfoglalkozás és gyermektáncház előzi meg, ahol a kisebbeké a lesz a főszerep.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS A SZÉKELY VÁGTA KÍSÉRŐPROGRAMJAIRA

A Vadon Egyesület pályázatot hirdet a 2018. évi Székely Vágtára szóló lovas- és kulturális kísérőprogramok társfinanszírozására, engedéllyel rendelkező természetes személyek és törvényes keretek között létrejött jogi személyek számára.

Pályázni lehet lovassport, illetve hagyományőrzés tárgykörökben. A pályázati űrlap a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal 21-es irodájában (1918. December 1. utca, 2. szám, Sepsiszentgyörgy) igényelhető naponta 8–14 óráig, valamint letölthető a szekelyvagta.ro honlapról.

A pályázat leadási határideje és helye: 2018. június 15., 12 óra, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, 21-es iroda. Bővebb felvilágosítást a 0267-316 902-es vagy zoltan.vnagy@sepsi.ro e-mail címen nyújtanak. A pályázati űrlap letölthető a szekelyvagta.ro honlapon. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS