2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában naponta 115 emberrel végez a cigaretta

2018. június 04. 17:04, utolsó frissítés: 17:04

A dohányzás évente több halálesetért felel mint a közlekedési balesetek, gyilkosságok, öngyilkosságok, az alkohol és az illegális kábítószerek együttvéve, állítják az orvosok.

A jurnalul.ro
beszámolója szerint Romániában 12 percenként meghal egy ember a dohányzás káros hatásainak következtében, ez azt jelenti, hogy naponta 115 romániaival végez a dohányzás.

Az orvosok állítása szerint a dohányzás is drognak tekinthető, mivel a nikotin addiktív anyagokat tartalmaz és ugyanúgy függőséget okozhat, mint a kábítószerek, sőt a dohányzás egy olyan drog amely azoknál is egészségügyi problémákat okozhat akik nem dohányoznak, hiszen a passzív dohányosok szervezetében is komoly károkat okozhat a dohányosoktól belélegzett cigifüst.

dr. Florin Mihălţan a tüdőgyógyászati társaság elnöke (Societăţii Române de Pneumologie) ismertetett egy közelmúltban elvégzett felmérést amelyből az derült ki, hogy a romániaiak 95%-a tisztában van azzal, hogy a dohányzás ártalmas, 74%-a igyekszik olyan helyeken tartózkodni a szabad idejében, ahol nem megengedett a dohányzás és 80%-át idegesíti ha dohányosok körében kell tartózkodnia.

Az orvosok emlékeztetnek, hogy egy szál cigaretta több mint 4000 olyan anyagot tartalmaz amely káros az emberi szervezetre, továbbá legkevesebb 50 olyan anyagot amely az emberi szervezet összes szervére negatív hatással van, nemcsak a tüdőre. (jurnalul.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS