2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több ezer olcsó gyógyszer tűnhet el a hazai piacról a clawback-adó növelése miatt

2018. május 22. 15:18, utolsó frissítés: 15:42

Több ezer olcsó gyógyszer, többek között a rákos, a szív-érrendszeri vagy a neurológiai betegségek kezelésére használt készítmények tűnhetnek el a hazai piacról a clawback-adó miatt - figyelmeztet a generikus gyógyszereket gyártók romániai egyesülete (APMGR).

A szervezet szerint a tavalyi első negyedévben jegyzett 19,86 százalékról az idei első negyedévre 24,13 százalékra nőtt a clawback-adó.

Az adó kiszámítási módja miatt ez a növekedés az olcsóbb gyógyszerek esetében sokkal inkább megérezhető: a 25 lejnél olcsóbb készítményeknél a gyártói ár 34%-át, míg a 3.000 lej fölötti orvosságoknál annak 24%-át teszi ki - mutatnak rá a közleményben, hangsúlyozva, hogy emiatt a közeljövőben kénytelenek lesznek lemondani azoknak a gyógyszereknek a gyártásáról, amelyek előállítási költségeit nem tudják fedezni, írja az Agerpres hírügynökség.

Az APMGR közleménye értelmében a következő készítmények tűnhetnek el a közeljövőben a gyógyszertárak polcairól: Tamoxifen (melldaganat), Bleomicin (leukémia, hematológiai betegségek), Fluorouracil, Cisplatin, Flutamid (rákos betegségek), Memantine (demencia), Gentamicinum (kórházon belüli fertőzések), Theophyllinum (asztma), Captopril (magas vérnyomás, szívelégtelenség), Furosemid (szívelégtelenség, májcirrózis), Ranitidin (gyomor-bélrendszeri betegségek), Indapamid (szív-érrendszeri betegségek). (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS