2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem sikerült Varga Csabának feljutnia a Kancsendzöngára

2018. május 17. 14:34, utolsó frissítés: 14:35

Nem sikerült a csúcstámadás Varga Csaba nagyváradi hegymászónak, aki kénytelen volt kb. 8100 méteres magasságból visszafordulni a csontig hatoló hideg és a dermesztő szél miatt. Az idei tavaszi mászószezonban ezzel Csaba jutott a legmagasabbra a magyar hegymászók között.

A Facebookon közzé tett közlemény szerint Varga Csabának sikerült biztonságban és épségben visszatérnie az alaptáborba.

A sportoló elindulása előtt elmondta, hogy eddig még sosem mászott meg ilyen magas hegyet, ez is nagy kihívás lesz számára és bár a Kancsendzönga nem a legnehezebb hegy a nyolcezresek közül, mégis van benne néhány kifejezetten nehezen mászható rész. 

"Az utolsó szakasz és a csúcstámadás elég meredek és nagyon kell figyelni, de vannak kisebb és nagyobb jégfalak is, amiket még előtte ki kell mászni. Nem a legnehezebb hegy és nem is a legmagasabb, de mindenből van benne" - fűzte hozzá akkor a hegymászó. 

Varga Csaba április 1-jén indult el a Himalájába azzal a céllal, hogy az idei tavaszi mászószezonban harmadik magyarként érjen fel, pótlólagos oxigén használata nélkül a 8586 méteres Kancsendzöngára, amely a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsára Nepál és India határán. 

Erőss Zsolt és Kiss Péter 2013 május 20-án jutott fel a Kancsendzöngáza. A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek, a lefelé vezető úton elszakadtak egymástól és nem érték el a legmagasabban fekvő 7600 méteres fekvő alaptábort. 

A hegyen közben lavina zúdult alá, amely elsodorta a 2-es tábort. A magyar hegymászók segítségére küldött serpák nem találták őket sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén. Varga Csaba emléktáblát helyezett el a két magyar hegymászó tiszteletére a hegy 5500 méteren kialakított alaptáborában  (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS