2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sepsiszentgyörgyön rendezik az ország első barbecue fesztiválját

2018. május 16. 14:50, utolsó frissítés: 14:55

Az ország első barbecue fesztiváljának ad otthont Sepsiszentgyörgy Főtere, Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt név alatt 2018. június 8-10. között. Az egyedülálló eseménynek jelentős részét képezi az elmúlt évben nagysikernek örvendett AgroFeszt is.

„Ez a fesztivál is azt a célt szolgálja, hogy: Székelyföld turisztikai központjává váljon Háromszék. Az ilyen rendezvények idevonzzák az embereket az ország más térségeiből és a határon túlról egyaránt. Az eseményszervezés a turizmus egyik ágazatává nőtte ki magát megyénkben.

Ehhez újszerű, vonzó és nem utolsósorban társadalmi, gazdasági szempontból hasznot hozó fesztiválok is kellenek. Olyanok, amelyek hírünket viszik a nagyvilágban és maradandó élményt adnak az itt lakoknak és azoknak a vendégeknek is, akiket idevonz az esemény” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az eseménnyel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón.Hozzátette: „számos példa van arra, hogy ebben a műfajban vezetők vagyunk. Kulturális, művészeti, és lovas rendezvények szempontjából élen járunk: ilyen a Székely Vágta, a Bodokon megszervezett országos- és nemzetközi fogathajtó versenyek, a Huszártoborzó. A kultúra terén szintén kiemelkedik a Reflex Fesztivál, a Székelyföldi Grafikai, illetve Fotó Biennálé, a Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozó.

Az Erdélyi Művészeti központ és a Magma pedig a művészetek terén egyedülálló egész Erdélyben. A gasztronómiai fesztiválok sorában pedig a Kürtőskalács és a Kolbász fesztivál mellé illeszkedik be a Barbecue Fesztivál, amelynek hagyományos magyaros vonatkozását, nemzetközi színtéren is népszerűsítik.” Tamás Sándor elmondta, maga is előszeretettel alkalmazza a hagyományos sütési módszert, hiszen fiával gyakran készítenek el disznóhúst vagy pisztrángot forró kövön, füstölve.

A Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt kapcsán Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke kiemelte: „A kettős ünnep keretén belül egy nem hivatalos, de a Kansas City Barbeque Society (KCBS) - versenyszabályok mentén zajló versenyre is sor kerül, amely jövőre az amerikai verseny romániai szakaszává növi ki magát, a továbbiakban pedig európai szintűre fejlesztenék a rendezvényt.”

A megmérettetésre Románia és Magyarország területén működő cégek által képviselt csapatok jelentkezhetnek, akik 5 kategóriában (csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy, meglepetés kategória) küzdenek meg a legjobbaknak járó díjért. Természetesen koncertek és fellépők is színesítik a programot. „A fesztivál egyedülálló Romániában, bízunk benne, hogy nemcsak a megye, Székelyföld, hanem a távolabbi térségek érdeklődőit is megszólítjuk”— hangsúlyozta az alelnök.

Az INdiVINO Wine & BBQ másfél évvel ezelőtt kapcsolódott be a magyarországi KCBS versenybe. Debreczi Zsombor, KCBS bíró szerint több ezer éves múltja van a barbecue-zásnak, földbe ásott gödörben 10-12 óra alatt füstön készítettek hagyományos barbecue-t. Ennek modern változata pedig a mai gépekkel, horizontális és vertikális füstölésű szmóker, illetve a kínaiak által kifejlesztett tojás alakú szmóker.

A KCBS a világ első számú barbecue-szervezeteként 30 éve működik és 20.000 tagot számlál a világ minden részén, 500 versenyt tudva maga mögött.
Debreczi elmondta, teljesen összeillő a barbecue és az AgroFeszt, hiszen ebben az ágazatban négyféle húst – csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy – készítenek el akár 2-3 napon át, amelyeket a helyi termelőktől is be tudnak szerezni.

A versenyre közel 10-12 csapatot várnak, köztük romániai és magyarországi jelentkezőket is, mely utóbbiakkal Falvai János, az INdiVINO BBQ csapat séfje egyeztet jelenleg is Magyarországon. 3-4 anyaországi csapat vesz részt a KCBS részéről a sepsiszentgyörgyi megmérettetésen, akik örömmel vállalják a feladatot és támogatják az eseményt.

A Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt a Kovászna Megye Tanácsa, az AgroSic Közösségek Közti Társulás, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, és az INdiVINO Wine & BBQ szervezésében, valamint Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, illetve a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola partnerségében valósul meg.

A rendezvény részletei a folyamatosan bővülő bbqfestival.ro oldalon találhatóak.(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS