2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lezárult a második BBTE Mentor Klub

2018. május 10. 18:06, utolsó frissítés: 18:06

Második alkalommal került megszervezésre a Mentor Klub, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem tehetséggondozó programja, amelynek keretében a felvételt nyert diákok egy teljes tanéven keresztül vehettek részt olyan előadásokon és műhelymunkákon, amelyek az úgynevezett puha faktorok (soft skillek) fejlesztését hivatottak elősegíteni - számol be a felsőoktatási intézmény közleményben.

A puha faktorok, mint a megfelelő kommunikációs készség, a csapatban való munka képessége, vagy a konfliktusos helyzetek hatékony kezelése olyan személyes komepetenciák, amelyek ma már legalább annyira fontosak a munkaerőpiacon való sikeres elhelyezkedéshez, mint a szakmai felkészültség és a tárgyi tudás. Az egyetemi évek alatt a hangsúly elsősorban az utóbbin van, a puha készségek elsajátítása pedig jellemzően háttérbe szorul.

A BBTE Mentor Klub ilyen tekintetben egy hiánypótló tehetséggondozó program, ahol a felvételt nyert diákok képzések és műhelymunkák révén ezeket a készségeiket tudják fejleszteni. A program második kiadása összesen tíz ilyen témakört kínált a 25 résztvevő számára, akik egy előzetes felvételi után kerültek kiválasztásra, ahol a beküldött önéletrajzokat és karrierterveket értékelték.

A témakörök kiválasztása során kiemelt szempont volt, hogy ezek olyan készségek fejlesztését célozzák meg, amiket a résztvevők egyrészt egyetemi éveik alatt, másrészt pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés során egyaránt tudnak hasznosítani. A diákok így nem csak ahhoz kaptak segítséget, hogy miként tudnak egy hatásos prezentációt előkészíteni, illetve milyen tanulási technikákat érdemes alkalmazni, hanem többek között arra is, hogy milyen módszereket alkalmazhatnak különböző tárgyalási helyzetekben, vagy miként tudják a saját személyes márkájukat hatékonyabban felépíteni.

Az előző kiadáshoz képest a résztvevők és a képzési tematikák száma mellett a foglalkozásokat tartó trénerek száma is jelentősen bővült. A második kiadás képzői voltak: Benedek István, Benkő Ilona, Csonta András, Dániel Botond, Fugel Edina, Kádár Magor, Könczei Zsolt és Krippán Kinga. A kétheti rendszerességgel szervezett foglalkozások mellett a Mentor Klub második kiadásával egy alumni rendszer is elindult, ahol az előző évben végzett klubtagok dolgozhattak együtt egy közös projekten.

A Mentor Klub harmadik kiadása várhatóan 2018. októberében indul majd. A program továbbra is szakiránytól függetlenül minden diák számára nyitott, aki alap- vagy mesterképzéses tanulmányokat folytat a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS