2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Manchesteri tudósok összedugták a fejüket, és véletlenül felfedezték a kopaszodás ellenszerét

2018. május 09. 11:17, utolsó frissítés: 11:19

A Manchesteri Egyetem kutatói állítólag véletlenül felfedezték a kopaszodás ellenszerét. Nathan Hawkshaw professzor és társai egy csontritkulás kezelésére kifejlesztett gyógyszerről fedezték fel, hogy az serkenti a hajnövekedést, számolt be a hírről a BBC.

A cyclosporine A nevű gyógyszert korábban autoimmun betegségek kezelésére fejlesztették ki, ugyanakkor felfedezték, hogy a szer gátolja azoknak a fehérjéknek (SFRP1) a működését, amelyeknek egyes szövetek növekedésének a blokkolásában van szerepe.

A Way-316606-re keresztelt eljárás az említett fehérjék működésének az akadályozása, annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a csontritkulás. Az eljárás alkalmazása során fedezték fel, hogy az képes a kopaszodás visszafordítására is.

A brit gyógyszerészek szövetségének szóvivője szerint nagyon érdekesek és izgalmasak ezek az eredmények, de mindenesetre még sok sikeres kísérletre van szükség ahhoz, hogy a gyógyszer a boltokban is kapható legyen.

Jelenleg a Minoxidilt, illetve a Finasteride gyógyszereket használják kopaszodás ellen, azonban egyik gyógyszer sem bizonyult eddig elég hatékonynak és a szedésüknek is jelentős mellékhatásai vannak, ezért sokan inkább a hajbeültetést választják. (portfolio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS