2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még mindig a BBTE a legjobb felsőoktatási intézmény Romániában

2018. április 27. 16:24, utolsó frissítés: 16:32

Ismét az első helyre sorolta a Times Higher Education a romániai felsőoktatási intézmények között a Babeș–Bolyai Tudományegyetemet - írja közleményében a BBTE. Most egy olyan összesítésben szerepel a legjobb romániaiként a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, ahol az úgynevezett Új Európa - 13 olyan közép-, kelet- és délkelet-európai országot jelöl, amelyek 2000 után csatlakoztak az Európai Unióhoz, így Bulgáriát, Csehországot, Ciprust, Horvátországot, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Máltát, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát, Szlovéniát és Magyarországot - felsőoktatási intézményeit hasonlították össze.

A 13 országból összesen 53 intézményt értékeltek különböző szempontok szerint: az oktatáshoz, a kutatáshoz, a társadalmi-gazdasági szférával való viszonyhoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz fűződő kritériumokat veszik figyelembe.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem az 53 egyetem közül a 17. helyre került. Romániából a Temesvári Nyugati Tudományegyetem a 29. helyen, a Bukaresti Tudományegyetem és a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem a 31–40. helyen, a jászvásári Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem pedig a 41. helyen szerepel. Összességében a legjobb az észtországi Tartui Egyetem lett, míg utána következik Ciprusi Műszaki Egyetem, a Ciprusi Egyetem, a prágai Károly Egyetem, majd a budapesti Semmelweis Egyetem.

Az említetten kívül Magyarországról még a következő intézmények szerepelnek a listán: Eötvös Loránd Tudományegyetem (11.), a Pécsi Tudományegyetem (13.), a Szegedi Tudományegyetem (18.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (25.), a Debreceni Egyetem (27.) és a Budapesti Corvinus Egyetem (31-40.). Az országok szerinti rangsorban öt (5) egyetemével Románia a 13 ország közül a negyedik helyet foglalja el, Csehország (13), Lengyelország (12) és Magyarország (7) után.

"Megfigyelhetjük, hogy ezen a szinten Románia teljesítménye leginkább éppen azoknak az egyetemeknek köszönhető, amelyeket az elmúlt időszakban a jelenlegi vezetés, a Valentin Popa tanügyminiszter úr által irányított Nemzeti Oktatási Minisztérium révén, a tandíjmentes helyek csökkentésére vonatkozó döntésével sújtott. A szankció pontosan ezeknek az egyetemeknek a versenyképességi területeit célozta meg – a magiszteri és doktori képzést –, így ezeknek az eredményeknek az elérése a minisztériumtól függetlenül, annak támogatása nélkül történt. Ugyanakkor, a legjobb Romániai kutatási teljesítményeken és a nemzetköziesítésen túl (amelyek pillanatnyilag megmenekültek a minisztérium támadásától), a minisztériumnak az oktatás és a munkaerőpiac minőségére vonatkozó álérvelésére ellenvéleményként megjegyezzük, hogy az oktatás és a társadalmi-gazdasági szférával kialakított viszony tekintetében ezek a hazai egyetemek mutatták fel a legjobb eredményeket, amelyeket az Európai Unióban Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa legkiválóbb egyetemeinek teljesítményeivel lehet összehasonlítani" – fogalmazta meg véleményt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem vezetősége a frissen kiadott lista kapcsán.

A BBTE első helye egyáltalán nem meglepő ebben a rangsorolásban, lévén Times Higher Education által tavaly novemberben összeállított, a világ egyetemeit felsoroló rangsorban is legjobb romániai felsőoktatási intézmény volt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS