2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ötszáz lejes támogatásban részesülhetnek a várandós anyák, amennyiben a parlament megszavazza az erről szóló törvényt

2018. április 26. 11:32, utolsó frissítés: 11:36

Ha a parlament mindkét háza megszavazza, akkor a romániai kismamák minden szülésnél igényelhetnek állami támogatást gyerekruhákra, de csak abban az esetben hogyha a terhesség ideje alatt részt vettek orvosi kivizsgáláson valamint szülési tanácsadáson. Az erről szóló törvénytervezetet nemrégiben iktatták a szenátusban.

Amennyiben a törvényt a parlament mindkét háza megszavazza, a várandós anyák egyszeri 500 lejes támogatásban részesülhetnek, amelyet gyerekruhák és baba testápoló szerek vásárlására kell fordítsanak.

A törvényjavaslat kezdeményezői szerint ez a tervezet motiválná a romániai várandós anyákat, hogy részt vegyenek szülési tanácsadáson, valamint a szülést megelőző nőgyógyászati kivizsgáláson, mivel jelenleg Romániában három terhes nő közül csupán egy vesz részt szülési tanácsadáson azaz három várandós nőből kettő soha nem vizsgáltatja ki magát a terhesség ideje alatt.

Az Európai Unióban Románia élen jár az anyai és csecsemőelhalálozási arányokat tekintve, hiszen hazánkban 2600 terhes nőből egy elhalálozik a terhesség ideje alatt, míg az EU-s átlag ennél jóval alacsonyabb, ugyanis az EU-ban átlagosan 8900 terhességre jut egy haláleset, továbbá hazánkban a csecsemőhalandóság is kétszer akkora, mint az Uniós átlag.

A törvénytervezet a finnországi modell alapján készült el, ahol 1938-óta sikeresen alkalmazzák ezt a törvényt, és a szakértők szerint ennek köszönhető, hogy Finnországban a legalacsonyabb a világon a terhesség következtében bekövetkező halálesetek száma.

A törvényt jó eséllyel el fogják fogadni, ugyanis PSD-s parlamenti képviselők egy csoportja nyújtotta be. (avocatnet)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS