2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdődött a Kárpát-medencei Gyerekvédelmi Konferencia Csíksomlyón

2018. április 24. 15:49, utolsó frissítés: 15:49

Megkezdődött a kétnapos Kárpát-medencei Gyerekvédelmi Konferencia, a szakemberek és munkatársak találkozójának hivatalos megnyitóját a csíksomlyói Jakab Antal Házban tartották április 24-én, kedden.

Az első külhoni konferencia főszervezője a csíkszeredai Csibész Ifjúsági Egyesület, társszervezői Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság. A megyei tanács részéről Bíró Barna Botond alelnök köszöntötte a résztvevőket, és jelen volt Kolozsvári Tibor tanácsos, a megyei tanács Család munkacsoportjának vezetője.

A konferencia a közös problémák megbeszélésének és a közös programok megtervezésének helyszíne, egyik fő íve a tehetséggondozás.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője elmondta, egy nagy álom vált azzal valóra, hogy meg tudták szervezni a konferenciát Csíksomlyón, ezért köszönet illeti a támogatókat.

Minden konferencia tapasztalata az, hogy nagy öröm, mondhatni ajándék minden hasonló találkozó. Új szakmai információkkal gazdagodnak, de biztatást is kapnak egymástól a rendszerben dolgozó munkatársak, ezért nemcsak szakmai, hanem szellemi töltekezés is minden alkalom, fogalmazott az igazgató.

A hátrányos helyzetű gyerekekkel való foglalkozás közben, egy hasonló szakmai konferencia a töltekezés lehetősége, erősítette meg Gergely István, a Csibész Ifjúsági Egyesület elnöke, aki oázisnak nevezte a csíksomlyói konferenciát.

Mindenki családra, szeretetre, biztonságra vágyik, és a gyerekvédelmi rendszerben dolgozók munkájának felbecsülhetetlensége abban áll, hogy mindezt megkapják, illetve fontosságát átérezzék a hátrányos helyzetből érkező gyerekek is, mondta Bíró Barna Botond.

A mai európai trendek nem védik kellőképpen a társadalom alapvető sejtjét, a családot, a fogyasztói társadalomban megváltoznak a prioritások, a hagyományos családokban is a szülők egyre több munkát vállalnak, ami sok esetben a családi kapcsolatok rovására megy, fejtette ki Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Minden gyerekben ott van a tehetség és a tisztaság, fogalmazott Bíró Barna Botond, és a gyerekvédelmi rendszer munkatársainak feladata, hogy az ott nevelkedő gyerekek ne éljék meg ezt korlátként, ahogy a Kárpát-medencében sincsenek korlátok, hiszen a gyerekvédelmi rendszer szakemberei, munkatársai össze tudnak gyűlni tanácskozni.

Az ő munkájuk hivatás, hogy az általuk nevelt gyerekek megismerjék a család fogalmát, zárta beszédét Bíró Barna Botond, aki a megyei tanács további támogatásáról biztosította a Hargita megyei szakmai intézményt.

A köszöntőbeszédek után plenáris előadások, majd a délután folyamán műhelymunkák zajlanak, holnap pedig terepszemlével folytatódik a szakmai program. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS