2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iasi megye: világháborús bombát alakítottak ekevassá. Egyszer sikerült, másodjára felrobbant a kovács

2018. március 16. 16:12, utolsó frissítés: 18:59

Gondatlanságból elkövetett emberölésért két év börtönbüntetésre ítéltek két Iasi megyei idős férfit, akik a falu kovácsával egy II. világháborús, orosz bombát akartak átalakítani ekevassá. Az átalakítás során a bomba felrobbant és a kovács életét vesztette.

Az egész történet még 1977-ben kezdődött, amikor N. Pipos talált a telkén két bombát. Az egyiket maga Pipos alakította át ekevassá, és közel negyven éven keresztül sikeresen is szántotta vele a földjét.

Pipos szomszédja, E. Rotariu ebben a negyven évben többször is kölcsönkérte szomszédjától az ekévé átalakított bombát, mígnem 2015-ben arra kérte szomszédját, hogy adja neki a második bombát, hadd csináltasson ő is magának egy ekét.

A bombát elvitték a falu kovácsához, aki megpróbált ráhegeszteni egy nagyobbacska toldást a szerkezetre. Hegesztés közben a bomba felrobbant és a kovács meghalt, ők ketten pedig megsérültek.

A jászvásári táblabíróság úgy ítélte meg, hogy a két férfit nem lehet elítélni a kovács szándékos meggyilkolásáért, mivel saját maga hozta meg a döntést, hogy hegeszteni fogja a bombát.

Frissítés: tulajdonképpen tévesen informáltunk, amikor azt állítottuk, hogy ekevasnak használták a bombát, valójában úgy tűnik, hogy a földet hengerelték vele.
(digi24.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS