2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ujjlenyomat védi a lopástól az autókat

2003. június 16. 11:36, utolsó frissítés: 11:36

Tavaly ősszel még a brüsszeli találmányi szalonon büszkélkedett vele a több ezernyi agyafúrt ketyere és csodabogár között, ma pedig már kilépett a piacra világra szóló találmányával Joseph Sagnier belga feltaláló, aki új korszakot remél nyitni a gépkocsilopások elleni küzdelemben.
A namuri feltaláló készüléke elvben igen egyszerű: az apró számítógép mikroprocesszora nem engedi megindítani a gépkocsi motorját, amíg a vezető rá nem nyomta ujját a megfelelő helyre, s a készülék fel nem ismerte benne a legfeljebb 250 betáplálható ujjlenyomat egyikét. A vezetőnek minden beszálláskor és kiszálláskor "be kell jelentkeznie" az ujjlenyomatot felismerő készülék leolvasóján.

Ha a készülék ismeretlen lenyomatot kap vagy beszállás után nem jelentkeznek be nála, nem engedi elindítani a motort. Nincs reménye annak a rablónak sem, aki mondjuk egy városi közlekedési lámpánál rántja fel a várakozó gépkocsi ajtaját, penderíti ki a vezetőt és maga ül a helyére. Hiába jár a motor és fokozatba kapcsolva, majd gázt adva hiába indul el vele a rabló: mivel a készülék észlelte az ajtó nyitódását és csukódását, bejelentkezést viszont nem kapott, két perc multán lelassítja a sebességet óránként húsz kilométer alá és a rabló semmit sem tehet, legfeljebb kiugrik a kocsiból és menekül.

Joseph Sagnier szinte minden eshetőségre gondolt, amikor furfangos védőeszközét kifundálta: ha a rablók kiiktatják az áramkörből a felismerő készüléket vagy összetörik, a gépkocsi akkor sem indítható el. Sőt megtéveszteni sem lehet, mondjuk egy ujj műanyag másolatával vagy akár egy levágott igazi emberi ujjal sem, mert a ketyere a vérkeringést is észleli, csak igazi, élő ujj lenyomatát fogadja el. "Nincs más hátra, a rabló legfeljebb a tulajdonos túszul ejtésével boldogulhat - magyarázta a feltaláló a sajtóban. - Az viszont túlságosan kockázatos vállalkozás még a rablóknak is."

Egyre több gépkocsigyártó cég is érdeklődik és a feltaláló vérmes reményei szerint akár évi százezer darabot is el tudnak adni belőle. Pedig a 700 eurós ár nem csekélység, persze eltörpül egy ellopott gépkocsi értékéhez képest. Ezer további euróért pedig a készüléket csatlakoztatni lehet egy műholdas helymeghatározó rendszerhez is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS