2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudósok kiszámolták, hogy mennyi pénz kell a boldogsághoz

2018. február 16. 13:31, utolsó frissítés: 13:40

Bár biztosan sokan ismerik azt a mondást, hogy a pénz nem boldogít, de azért nem árt, ha van (mert a pénznek mégis hatása van az ember fizikai és szellemi jólétére is). A Purdue University pszichológusai most a pénz és a boldogság közötti kapcsolatnak próbáltak meg utánajárni, és azt állítják, hogy vannak küszöbösszegek, amelyek megmutatják, hogy mennyi pénzzel lehetünk a legboldogabbak.

A kutatásban a Gallup World Poll 164 országból származó reprezentatív adatait használták fel, amelyben összesen 1,7 millió embert kérdeztek meg, és a vásárlóerővel kapcsolatos becsléseket vetették össze az emberek érzelmi jólétével, vagyis a hétköznapi közérzetükkel. Olyan érzések gyakoriságát vizsgáltak, mint például a harag, a boldogság, az izgalom vagy szomorúság. Illetve összevetették az élettel való megelégedettségükkel - ez egy saját érékelésen alapuló felmérés, amit jobban befolyásolnak a hosszútávú célok és a másokkal való összehasonlítás.

Az eredményeiket a Nature Human Behaviour szaklapban közölték. Az összegek egy évre és egy személyre vonatkoznak. A családok esetében valószínűleg nagyobb lenne ez a küszöbösszeg.

"Vitatott, hogy melyik az a pont, amelytől a pénz már nem változtatja meg a jólétünk szintjét. Az derült ki, hogy az életértékelésnél 95 ezer dollár az ideális jövedelemszint, míg az érzelmi jólét esetében 60-70 ezer dollár között van" - mondta Andrew T. Jebb, a kutatás egyik szerzője a globális átlagról.

A kutatók viszont arra is rájöttek, hogy régiónkként jelentős eltérések vannak. A gazdagabb régiókban magasabb az az összeg, amitől elégedettek az emberek az életükkel. "Ez azért lehetséges, mert az értékelést befolyásolják azok a standardok, amelyek alapján az egyének összehasonlítják magukat másokkal" - tette hozzá Jebb.

Az érzelmi jóléthez Észak-Amerikában 65-95 ezer dollár lehet az ideális, Nyugat- és Észak-Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kelet-Ázsiában ez az összeg 50 ezer dollár körül van. Észak-Afrikában és Közel-Kelten 150-125 ezer dollár szükséges az érzelmi jóléthez, míg a Föld többi részén azért ezeknél az összegeknél kevesebb is elég. Kelet-Európában és a Balkánon a becslések szerint 35 ezer körül dollár lehet az az összeg, ami már érzelmi jóllétet eredményez.

Kelet-Európában és a Balkánon az élettel való elégedettségi küszöbérték 45 ezer dollár lehet. Romániára bontott adatok nincsenek, de azért eljátszhatunk egy kicsit a gondolattal. 2017 decemberében a nettó átlagbér 2629 lej volt, ami mai árfolyamon valamivel több mint 704 dollár. Ha ez alapján nagyjából 8500 dolláros éves jövedelemmel is számolunk, akkor is bőven elmaradunk minden vágyott összegtől.

A tanulmány azt is megállapította, hogyha a küszöbösszeget már elérték, akkor a jövedelem növelése az életminőség érzésnek a csökkenésével és a jólét érzésének alacsonyabb szintre való kerülésével jár együtt. A kutatók szerint, hogyha egyszer már képesek vagyunk biztosítani magunknak a táplálék és a menedék alapvető szükségletein túli dolgokat is, akkor már inkább a társadalmi tényezők, a társakkal való összehasonlítások és az elvárások befolyásolják a boldogság és pénz közötti kapcsolatot, és olyan dolgok után kezdünk el vágyakozni, amelyek ironikusan épp alacsonyabb jólét-érzetet eredményeznek. (iflscience.com/purdue.edu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS